České lesy v lese

Niekedy na vznik zaujímavého architektonického diela stačí málo: Mať svojské videnie sveta a po učňovských rokoch v renomovanom architektonickom štúdiu sa postaviť na vlastné nohy. A to sa podarilo aj Slovákovi Michalovi Krištofovi.

Strecha budovy bude zarastená zeleňou a bude mať edukačný charakter.

Rodák z Kláštora pod Znievom patrí k mladej generácii architektov, ktorí získali vzdelanie v zahraničí. Po štúdiách v Brne a v Bruseli pôsobil v kodanskom štúdiu BIG. V roku 2010 založil v Brne spoločne s Ondřejom Chybíkom architektonické štúdio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Vďaka svojskému videniu začalo toto štúdio vyhrávať jednu súťaž za druhou. V roku 2013 dokonca uspelo v súťaži na český pavilón pre svetovú výstavu Expo v Taliansku. Začiatkom tohto roku zvíťazil ich návrh v druhom kole medzinárodnej architektonickej súťaže na nové administratívne centrum Lesov Českej republiky v Hradci Králové.

Nekonvenčnosť návrhu

Porota zložená z výrazných osobností európskej architektúry rozhodla, že na okraji obytnej zástavby juhozápadného predmestia Hradca Králové, v mieste, ktoré prechádza do jedného z najväčších aturisticky najvyhľadávanejších lesov v Česku, nahradí súčasný, morálne i esteticky zastaraný prevádzkový areál Lesov ČR sviežo poňaté nové administratívne centrum tejto inštitúcie.

Nové sídlo Lesov ČR má byť najväčšia drevostavba v Česku, rámová konštrukcia bude z lepených drevených profilov.

Architekti-porotcovia na víťaznom návrhu ocenili najmä jeho nekonvenčnosť. Navrhnutý objekt sa totiž väčšmi ako administratívnej budove podobá otvorenej verejnej inštitúcii, čím naplňuje víziu stavby orientovanej do budúcnosti. Víťazný koncept stojí na myšlienke znovuzalesnenia miesta. Pýtali sme sa sami seba, čo nás vlastne núti pracovať v prehriatom interiéri, keď najlepšie by bolo vziať si notebook medzi stromy a pracovať v pokojnom prostredí lesa. Na tejto myšlienke sme založili náš návrh – chceli sme vytvoriť transparentné, ale zároveň dostatočne intímne a reprezentatívne prostredie. A tak sme zvolili radiálnu koncepciu usporiadania kancelárií okolo centrálneho átria, z ktorého budova vrastá do lesa a les do budovy, opisuje koncepciu architekt Ondřej Chybík.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2017.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

R
Foto Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Komentáre