Kam sa podeli tučniaky?

Foto Pixabay

V Antarktíde zmizla jedna z najväčších kolónií tučniakov cisárskych (Aptenodytes forsteri), v ktorej v posledných desaťročiach každoročne vyvádzalo svoje mláďatá až 25-tisíc vtáčích párov. Podľa vedcov z British Antarctic Survey (BAS) skazu kolónie pravdepodobne spôsobilo nečakane skoré odlomenie sa pobrežného ľadu, na ktorom tučniaky hniezdili. V dôsledku toho sa zrejme utopili tisíce mláďat, ktoré ešte nevedeli plávať. Tučniaky cisárske si na vyvádzania mláďat vyberajú miesta, kde sa pri pobreží vyskytuje dostatočne silný ľad. Ten musí vydržať od apríla, keď vtáčie páry začínajú mieriť na hniezdiská, až do decembra, keď sú už ich mláďatá schopné samostatného života. Po dlhé desaťročia bol týmto miestom Bruntov ľadový šelf vo Weddellovom mori. Ľad, ktorý sa vytvoril v roku 2016, nebol dostatočne silný. Búrky v októbri a novembri spôsobili jeho skoršie praskanie. Zmenil sa teda doteraz platný vzorec. Ľad, ktorý bol predtým stabilný a spoľahlivý, sa teraz neudrží, opísal situáciu Peter Fretwell z BAS. Podľa neho sa práve preto vtáky v neskorších rokoch na hniezdiská, kde predtým vyvádzalo mláďatá až desať percent celkovej populácie tučniakov cisárskych, nevrátili. Niektoré z pravidelných návštevníkov tejto kolónie sa zrejme presunuli do asi 50 kilometrov vzdialeného hniezdiska. Čo sa však stalo s ďalšími pármi, odborníci nevedia.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 06/2019.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Komentáre