Nápadne nenápadná fúzatka

Fúzatka trstinová (Panurus biarmicus) patrí medzi naše vzácne druhy vtákov. Obe pohlavia sa v zafarbení výrazne líšia. Dospelý samec má po stranách hlavy výrazné čierne fúzy, chrbát a časť krídel má pastelovo hnedé, spodok tela svetlý a prednú časť bokov ružovkastú. Samica je skôr jednofarebne hnedá s bledým bruchom. Životným prostredím fúzatky sú rozľahlé a ťažko prístupné porasty rákosia alebo pálky s hustým podrastom vodných rastlín a poľahnutého tŕstia s trvalou hladinou plytkej vody. Z tohto dôvodu patrí medzi veľmi nenápadné a ťažko pozorovateľné druhy.

Zriedkavý európsky vták

Fúzatka patrí medzi vzácne a zriedkavé druhy nielen u nás, ale aj v celej strednej Európe. Rozšírená je najmä v juhovýchodnej Európe a na niektorých miestach strednej Európy, kde je však jej areál značne roztrieštený. Najväčšia koncentrácia fúzatiek je v Rumunsku v delte Dunaja, kde ich počty dosahujú viac ako 200 000 hniezdiacich párov. Ďalej sa vyskytujú v Rusku, Rakúsku, Španielsku, Taliansku, Francúzsku, Maďarsku, na Ukrajine, v Turecku, Švédsku a Holandsku. V Čechách a na Morave je známa len z niektorých lokalít južnej Moravy a východných a južných Čiech, kde sa odhaduje hniezdenie 100 až 200 párov. U nás patria fúzatky medzi málo početné hniezdiče. Pravidelne hniezdi v niekoľkých lokalitách na západnom a východnom Slovensku, odhadom asi 150 až 400 párov. Fúzatka patrí medzi naše stále vtáky. V zimných mesiacoch u nás pravidelne zimuje, časť vtákov však odlieta na juh, spravidla do Maďarska a Rakúska.

Sen fotografa

Fúzatka bola môj fotografický sen, ktorý som sa dlhé roky pokúšal zrealizovať. Keďže v okolí môjho bydliska sa fúzatky nevyskytujú, tento sen zostával nenaplnený. Až raz som našiel informáciu na istej internetovej stránke, ktorá sa venuje pozorovaniu vtákov, o možnom výskyte fúzatiek v jednej známej, nie veľmi vzdialenej ornitologickej lokalite. A tak som sa tam v jeden slnečný decembrový deň vybral fotografovať a skúsil prilákať aj fúzatku. Pri fotografovaní si často pomáham databázou hlasov vtákov, ktorými sa ich snažím prilákať bližšie. Tak som využil aj hlas fúzatky. Asi po hodine čakania, keď som už neveril, že ju prilákam, som odrazu začul podozrivo známy zvuk – hlas fúzatky! Hľadal a čakal som potom ďalšie hodiny, no žiadnu fúzatku som nevidel. Do lokality som sa vybral aj na druhý deň s nádejou a očakávaním, no opäť som nebol úspešný. Počasie sa zhoršilo, ale o pár dní som bol zase naspäť. Stále som sa v úkryte nádejal, že fúzatky uvidím. Šťastie sa na mňa jedného dňa usmialo a odrazu ma vyrušil charakteristický hlas. Vzápätí som cez otvor krytu videl, ako si vo vzdialenosti asi dvoch metrov priamo pred kryt sadol na steblo pálky nádherne vyfarbený samček fúzatky a predvádzal sa v plnej kráse. Takmer som vykríkol nadšením. Samček však na mieste nevydržal dlho a odletel do neďalekého hustého tŕstia. Za ním priletela aj samička. Nepodarilo sa mi ich odfotografovať a už sa viac neukázali, no veril som, že nabudúce budem úspešnejší. A tak sa aj stalo. Po ďalších dňoch a hodinách čakania vyletel z naj- hustejšieho porastu pálky samček, sadol si na steblo a začal sa kŕmiť semienkami. O chvíľu za ním vyletela aj samička. Podarilo sa mi nasnímať na pomerne krátku vzdialenosť tento nenápadný, ale veľmi dôverčivý párik fúzatiek.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Text a foto Ing. Ľubor Čačko

Komentáre