Plesne v našom živote

Plesne sú bežnou súčasťou života. Darí sa im dobre vo vlhkom prostredí s dostatočnou výživou.

Často sa objavujú na potravinách, ale nájdeme ich aj v domoch s väčšou vlhkosťou. Rozmnožujú sa pomocou spór. Keď sa spóra dostane do priaznivého prostredia, začne rásť a meniť sa na pleseň. Ľudský organizmus si s plesňami dokáže poradiť. Najväčší problém spôsobujú mykotoxíny – jedovaté látky produkované hubami. Pri zvýšenej koncentrácii plesní môže dôjsť k poškodeniu zdravia. Typickými prejavmi vplyvu plesní na zdravie človeka sú najmä alergie.

Stop plesniam

Predmetom môjho výskumu boli prírodné látky, ktoré by obmedzili rast plesní. Medzi prírodné látky s antimykotickým účinkom patria cesnak, škorica, čučoriedka, klinčeky, zázvor, aloa pravá, oregano, rozmarín, cibuľa, grapefruit a mnohé iné. Mojím cieľom bolo nájsť najvhodnejšiu prírodnú látku s antimykotickým účinkom. Ako živné pôdy som použila agar a chlieb. V prvom prípade som si pripravila Petriho misky, do ktorých som naliala rozpustený agar a postupne som do každej aplikovala prírodnú látku (cesnak, cibuľu, alou pravú, zázvor, škoricu a čučoriedky). Po stuhnutí agaru som naočkovala živnú pôdu vodným roztokom zelenej plesne, ktorú som vypestovala na chlebe. V prípade druhej živnej pôdy som chlieb navlhčila a postupne som na jednotlivé kúsky chleba pridala cesnak, cibuľu, škoricu, alou pravú a oregano.

Záver výskumu 

Na chlebe sa rast zelenej plesne objavil oveľa rýchlejšie ako na agare. Najslabšie protiplesňové účinky preukázala cibuľa, ktorá sa radí k antibakteriálnym látkam, nie k antimykotickým. Ani oregano a čučoriedka nezabránili rastu plesní. V prípade aloy pravej som zaznamenala rôzny účinok na rast plesní. Keď som použila agar ako živnú pôdu, plesne nerástli, na chlebe sa rast zelenej plesne objavil. Zázvor potvrdil svoj antimykotický účinok. Zelená pleseň sa objavila minimálne. Najlepšie antimykotické účinky som zaznamenala pri cesnaku a škorici, kde bol aj po dlhšej expozícii rast plesní minimálny.

Praktické využitie výskumu vidím v možnom pridávaní vhodných prírodných protiplesňových látok do potravín na získanie dlhšej trvanlivosti. Napríklad pri pečení koláčov sa do cesta pridáva aj škorica. Tou možno posypať otvorený, nedojedený jogurt a predĺžiť jeho trvanlivosť a podobne. Pri skladovaní pečiva možno položiť do jeho blízkosti cesnak alebo vložiť do chlebníka kôru škorice.

Text a foto Strom života

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 11/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Komentáre