Pravá chuť Vianoc

V predchádzajúcom článku série Veda v kuchyni sme si objasnili, ako pracovať s cukrovým sirupom tak, aby kryštalizácia prebehla vhodným spôsobom a získali sme širokú paletu sladkostí, ale aj proces karamelizácie. Tento mesiac sa zameriame na to, čo sú emulzie, ako vznikajú a aké majú… pokračuj

Hustota kvapalín

Archimedov zákon sa dá zhrnúť aj do pravidla o hustotách. Ak má teleso menšiu hustotu ako kvapalina, do ktorej je umiestnené, pláva. Ak má teleso väčšiu hustotu ako daná kvapalina, potápa sa. A ak sa hustota telesa rovná hustote kvapaliny, teleso sa v nej vznáša.… pokračuj

Kontaminácia konzumných olejov

Vedci zo Spoločného výskumného centra Európskej únie (JRC) vyvinuli novú a lacnú analyzačnú metódu na meranie štyroch nebezpečných polyaromatických uhľovodíkov (PAH) v konzumnom oleji. PAH je veľká skupina chemických látok, ktoré sa zvyknú dostávať do potravín. Zdrojom tejto kontaminácie je buď životné prostredie, alebo niektoré… pokračuj

Prírodná alternatíva

V rámci 4. ročníka projektu Veda má budúcnosť predstavili študenti Strednej odbornej školy chemickej v Bratislave projekt Aplikácia éterických olejov na patogénne baktérie, za ktorý získali prvé miesto. Liečivé účinky esenciálnych olejov, inak nazývané éterické oleje alebo silice, poznali už starovekí Babylončania. Po chemickej stránke sú to… pokračuj

Čo je skvalén?

Otázka Juraja Čabu z Ružomberka. V posledných dvoch desaťročiach rastie záujem o látky prírodného pôvodu, ktoré sú vďaka svojim vlastnostiam zaujímavé z hľadiska zdravej výživy. Medzi takéto zlúčeniny patrí aj skvalén. Poznatky o ochranných účinkoch skvalénu majú dlhú históriu. Už pred stáročiami užívali obyvatelia rybárskych osád… pokračuj