- Časopis Quark - https://www.quark.sk -

MEDicína

Jednou z potravín, ktoré hojne používame v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Môže pomáhať napríklad pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi medom z mesta a medom z vidieka? Ako vieme rozoznať kvalitný med od menej kvalitného? Čo sa stane s prospešnými látkami v mede, ak ho zamiešame do horúceho čaju? O mede a jeho využití v medicíne sa bude rozprávať v decembrovej Vede v CENTRE vo štvrtok 15. decembra 2022 o 17.00 h v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave. Môžete sa tešiť aj na ochutnávku rôznych druhov medu. Hosťom vianočného špeciálu bude Marcela Bučeková z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i.

Med bez ohľadu na svoj pôvod disponuje významnými biologickými vlastnosťami vďaka svojej komplexnosti a obsahu viac ako 200 rôznych látok pochádzajúcich zo včiel a rastlín. Jedinečná vlastnosť medu spočíva v jeho schopnosti bojovať s infekciou na viacerých úrovniach, čo baktériám znemožňuje prežiť a predstavuje nádej v boji s antibiotickou rezistenciou. Molekuly, ktoré sa podieľajú na antibakteriálnej aktivite, sú často zapojené aj do iných biologických účinkov, ako sú antioxidačný, protizápalový a imunomodulačný. Vďaka nim sa med v súčasnosti úspešne používa aj v klinickej praxi, najmä v liečbe hojenia rán. Okrem lokálnej aplikácie med patrí medzi dôležité funkčné potraviny, pretože jeho užívanie pôsobí blahodarne na naše zdravie. V prednáške sa dozviete o overených mechanizmoch biologických účinkov medu a ich využití v bioinžinierstve.

Mgr. Marcela Bučeková, PhD., pôsobí v Laboratóriu apidológie a apiterapie v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied, v. v. i., (ÚMB SAV) v Bratislave. Špecializuje sa na výskum včelích produktov, predovšetkým proteínov včelieho pôvodu a ich biologických vlastností. Počas doktorandského štúdia na spomínanom ústave sa v odbore molekulárna biológia venovala charakterizácii imunomodulačných účinkov medu a včelej kašičky v procese hojenia rán. V roku 2018 získala ocenenie Študentská osobnosť Slovenska 2017/2018 v kategórii Prírodné vedy a chémia. Za svoje úspechy vo výskume získala príspevok z Podporného fondu Štefana Schwarza. Okrem publikačnej práce sa venuje aj popularizačným aktivitám. Je spoluzakladateľkou projektu Medové laboratórium – zaviedli v ňom testovanie antibakteriálnej aktivity medov, ktorú si môžu dať otestovať včelári, výrobcovia medov aj konzumenti. Medové laboratórium získalo Cenu za transfer technológií v kategórii Počin v oblasti transferu technológií v rámci konferencie COINTT 2022 (Cooperation Innovation Technology Transfer). ÚMB SAV dostal za metódu stanovenia antibakteriálneho potenciálu medu v súťaži exponátov na Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex 2022 v Nitre cenu Zlatý kosák v kategórii Veda a výskum.

Podujatie sa uskutoční 15. decembra 2022 o 17.00 h v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 14. decembra 2022 na mail vnd@cvtisr.sk.

Text a foto NCP VaT