Časopis Quark
https://www.quark.sk

Na zdravie!

Alkohol je súčasťou takmer každej jednej oslavy či neformálnych stretnutí. Prirodzene, že nechýba ani na silvestrovských oslavách. Otestujte sa, aké sú vaše vedomosti o alkohole. Správne odpovede si môžete overiť v tlačenej verzii magazínu Quark na strane 54.

1. Slovo alkohol pochádza z arabského al-kahal, čo môžeme preložiť ako

a) dobrá nálada

b) zabudnutý deň

c) jemná substancia

d) rýchle myslenie

2. Z chemického hľadiska sú alkoholy hydroxyderiváty, v ktorých je hydroxylová skupina -OH naviazaná na sp3 hybridizovaný uhlík. Najjednoduchší alkohol má vzorec CH3OH a je to

a) etanol

b) metanol

c) propanol

d) butanol

3. Liehovina je všeobecne alkoholický nápoj z kvasného liehu, ktorého minimálne množstvo predstavuje najmenej

a) 5 objemových percent

b) 15 objemových percent

c) 25 objemových percent

d) 35 objemových percent

4. Trvá len 6 minút, než mozgové bunky začnú reagovať na alkohol. Od istého množstva vypitého alkoholu začína metla ľudstva ovplyvňovať koordináciu pohybov. Môže za to vplyv alkoholu na

a) skresľovanie informácií vnímaných stredným uchom

b) spomalenie reakcie svalov

c) zrakové vnímanie

d) ovplyvňovanie fungovania mozočku

5. Najstaršie dôkazy výroby prvého alkoholického nápoja sú staršie vyše 10-tisíc rokov. Išlo o výrobu

a) piva

b) medoviny

c) vína

d) likéru

6. V historickom múzeu Palatinate v nemeckom Speyeri možno vidieť svetovo najstaršiu zachovanú fľašu vína. Odborníci ju datujú do roku

a) 1325 pred n. l.

b) 325 pred n. l.

c) 325

d) 1325

7. Jedna fľaša vína obsahuje asi 1,3 kg hrozna, čo je približne

a) 300 bobúľ hrozna

b) 400 bobúľ hrozna

c) 500 bobúľ hrozna

d) 600 bobúľ hrozna

8. Starogrécka slabosť pre spojenie vína a intelektuálnych diskusií viedla k vytvoreniu spojenia piť spolu, čo sa v gréčtine povie

a) symposion (sympózium)

b) anthologia (zborník vybraných prác)

c) phainomenon (fenomén, jav)

d) glossolalia (hovorenie jazykmi)

9. Za najsilnejšie pivo na svete sa považuje pivo zo škótskeho pivovaru Brewmeister. Jeho kuchári ho nazvali hadí jed (Snake venom) a obsah alkoholu je

a) 37,5 %

b) 47,5 %

c) 57,5 %

d) 67,5 %

10. Počiatky výroby whisky sa strácajú v histórii, no podľa mnohých sa datuje od 12. storočia, keď sa začal vyrábať alkohol z jačmeňa. Aj keď sa íri so škótmi doteraz prú o to, kto vynašiel výrobu tohto nápoja, whisky sa považuje za nápoj gentlemanov. Názov tohto moku pochádza z írskej galčiny – uisge beatha, čo v preklade znamená

a) voda života

b) voda chlapov

c) voda ohňa

d) voda poľa

11. Alkohol má tlmivé účinky na centrálny nervový systém a spomaľuje činnosť srdca, aktivitu mozgu a tela, znižuje úzkosti, triašky a navodzuje uvoľnenie. Preto sa považuje za doping

a) v hokeji

b) v streľbe

c) v skoku do diaľky

d) v krasokorčuľovaní

12. S alkoholom súvisí aj niekoľko fóbií a mánií. Jedna z nich – cenosillicafóbia – sa prejavuje suchom v ústach, trasením, problémami s dýchaním, bolesťami na hrudníku, návalmi tepla a chladu. Ide o strach

a) z alkoholu

b) z opitia sa

c) z prázdneho pivného pohára

d) z delíria tremens

13. Štrnganie pohármi pri prípitku je jednou z dávnych tradícií, ktorú vykonávame automaticky a bez premýšľania. Na vznik tohto rituálu existuje niekoľko vysvetlení, podľa najrozšírenejšieho tento zvyk pochádza zo starovekého Ríma. Štrnganie vtedy bolo razantné, aby sa nápoje z pohárov navzájom preliali, a tak sa

a) utvrdzovalo priateľstvo

b) navzájom vlievala nádej na lepšiu budúcnosť

c) ) minimalizovala možnosť otrávenia vína jedom

d) potvrdila obchodná spolupráca

R
Foto Pixabay

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 12/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

 

 

 

Komentáre