- Časopis Quark - https://www.quark.sk -

Skvost z údolia Douro

Prelom augusta a septembra sa nesie v znamení vinobrania. Najmä v septembri sa tak deje aj na severe Portugalska, kde vzniká jedna z periel sveta vín – portské.

Čím sa portské víno líši od ostatných vín? Malo by cítiť ako v žalúdku oheň, malo by horieť ako zapálený pušný prach, malo by mať odtieň atramentu, malo by byť sladké ako brazílsky cukor a aromatické ako indické korenie. Takéto slová napísali v roku 1754 zástupcovia Asociácie lodných prepravcov portského vína. Tento živý opis portského, alebo ako sa povie v origináli Vinho do Porto, viac ako dostatočne vykresľuje toto veľké víno po večeri. Odpoveď na otázku, čo robí typicky sladké červené portské víno portským, je však prostejšia – objem alkoholu a cukru. Portské víno má veľký obsah alkoholu s vysokým podielom nekvaseného cukru. Obsah alkoholu sa v týchto vínach pohybuje od 19 až do 22 %.

Tri subregióny

Hrozno na portské víno pestujú vinohradníci výhradne v severovýchodnej časti Portugalska, vraj v najmalebnejšom vinárskom kraji sveta – v údolí rieky Douro. Tento kraj je svetovým dedičstvom UNESCO a tiahne sa 80 – 100 km od mesta Porto hore pozdĺž rieky Douro. Vinárska oblasť sa rozkladá na 26 000 hektároch. Začína sa pri dedine Barqueiros, 70 km proti prúdu rieky od mesta Porto, a pokračuje na východ až takmer k hraniciam so Španielskom. Pomyselným centrom je mesto Trás-os-Montes. Kopcovitú oblasť chránia pohoria Marão a Montemuro, vďaka čomu tu vzniká unikátna mikroklíma vhodná nielen na pestovanie vínnej révy, ale aj olív či mandlí. Vínu z tejto oblasti dáva špecifickú chuť terroir – bridlicové až kamenisté pôdy, studené zimy a horúce suché letá. Oblasť sa delí na tri subregióny. Baixo Corgo je najzápadnejšie a vyznačuje sa najvyšším úhrnom zrážok a najnižšími teplotami a z miestnych hrozien sa obvykle vyrábajú nižšie rady portského Ruby a Tawny. Cima Corgo je oblasť okolo mesta Pinhão a považuje sa za srdce miestnej produkcie. Mikroklíma je tu o niečo lepšia ako v Baixo Corgo a hrozno je kvalitnejšie. Douro Superior je najvýchodnejším mikroregiónom s najsuchšou a najteplejšou mikroklímou, táto oblasť sa však, paradoxne, najmenej kultivuje. Aj keď oblasť Douro je po Chianti a Tokaji až treťou najstaršou chránenou vinohradníckou oblasťou sveta, Portugalsko bolo vôbec prvou krajinou na svete, ktorá exaktne ohraničila jednu pestovateľskú oblasť a klasifikovala vinohrady – a tou oblasťou je práve údolie rieky Douro.

Víno opáta z Lamaga

Portské víno sa zváža po rieke Douro v sudoch na tradičných lodiach barco rabelo, foto Pixabay

Aj keď história vína v regióne siaha až do obdobia starovekých Rimanov, ktorí tu víno pestovali, dejiny portského vína sa začali písať až v 17. storočí. A ako to pri rôznych skvostoch býva, začiatky sú opradené rôznymi legendami. Jedno je však isté – v 17. storočí viedlo Britské impérium vojnu s Francúzskom, a tak hrdý Albión začal čoraz intenzívnejšie obchodovať s Portugalskom. Britské lode privážali predovšetkým vlnené a bavlnené oblečenie a domov viezli obilie, ovocie, olej a – víno. Išlo o ľahké kyslé víno typu červený portugal. Ten si síce anglická šľachta neobľúbila, ale o to viac ho spotrebovalo kráľovské námorníctvo, lebo jeho námorníci ho pravidelne dostávali ako svoju sailors ration (denná dávka alkoholu, ktorú dávali námorníkom, známa bola napríklad rum ration). V roku 1678 jeden liverpoolsky obchodník vyslal svojich dvoch synov do Viana do Castello, severne od Porta, aby sa priučili obchodu s vínom. V kláštore na rieke Douro opát z Lamaga kráľovsky hostil mladých Angličanov, ktorým jedna odroda zvlášť zachutila. Toto víno hodnotili ako veľmi príjemne sladké a extrémne hladké. Opát priznal, čo toto víno robí výnimočným – pridáva doň brandy. Angličania boli z vína takí nadšení, že kúpili všetky zásoby a poslali ich loďou domov. Takže tí, ktorí tvrdia, že portské víno vzniklo vďaka anglickým obchodníkom, majú i nemajú pravdu. Isté však je, že prvý historicky doložený transport Vinho do Porto je zaznamenaný v roku 1678. Víno z povodia rieky Douro začalo byť čoraz obľúbenejšie a do prístavného mesta Porto sa začalo schádzať čoraz väčšie množstvo anglických obchodníkov. Portské víno nastúpilo svoju cestu k sláve.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 09/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

R
Foto Pixabay, wikipédia

Komentáre