Astronomické kalendárium (október 2022)

S ďalekohľadom, fotoaparátom alebo aj voľným okom sa môžeme počas bezoblačnej noci aspoň na niekoľko minút zastaviť a zahľadieť na nebeskú klenbu. Mesiac október prináša pohľad na Mliečnu cestu tiahnucu sa od jedného obzoru k druhému.


Október je vhodným mesiacom na pozorovanie zodiakálneho svetla a protisvitu, ktorý sa dostane vysoko na oblohu. Pokochať sa však môžeme aj zapadajúcim Letným trojuholníkom, Veľkým vozom kolmo nad obzorom či galaxiou v súhvezdí Andromeda. Na snímke je asterizmus Veľký voz nad Kráľovou skalou v Parku tmavej oblohy Veľká Fatra, foto Tomáš Slovinský.

Na oblohu už vychádzajú súhvezdia, ktoré naznačujú blízky príchod zimy. Na severovýchode vychádza súhvezdie Býk a blížiacu sa zimu naznačuje aj hviezdny letný trojuholník (Vega, Deneb, Altair) sklonený k západnému obzoru. V súhvezdí Býk môžeme pozorovať Plejády (M45), ktoré krásne vyniknú aj v triédri. V Andromede, pri súhvezdí Pegas, môžeme pozorovať špirálovú galaxiu M31, ktorú za jasnej a tmavej noci vidíme aj voľným okom.
Na príchod zimy sa nezabudnime pripraviť ani my – a to 30. októbra, keď sa mení letný čas na zimný – nezabudnime si teda prestaviť hodinky z tretej hodiny ráno na 2:00 h.

Pozorovateľnosť planét

Merkúr je v októbri najlepšie pozorovateľný počas prvých dní, keď sa od Slnka vzďaľuje najviac. Môžeme ho vidieť veľmi nízko nad juhovýchodným obzorom pred východom Slnka. Počas celého mesiaca sa nachádza v súhvezdí Panna. Venuša zostáva počas celého októbra nepozorovateľná. Mars vychádza nad obzor vo večerných hodinách a viditeľný je počas celej noci. Nájdeme ho v súhvezdí Býk.
Jupiter vychádza nad obzor v popoludňajších hodinách, a je teda pozorovateľný, hneď ako Slnko zapadne. V blízkosti tejto planéty, ktorú počas októbrových nocí určite neprehliadneme v súhvezdí Ryby, uvidíme 4. októbra Mesiac. Saturn môžeme v októbri pozorovať počas prvej polovice noci. Začiatkom mesiaca vychádza v popoludňajších hodinách a nad obzorom zotrvá do druhej hodiny v noci, v posledné októbrové dni bude zapadať po polnoci. Nájdeme ho v súhvezdí Kozorožec.
Urán vychádza vo večerných hodinách a je pozorovateľný počas celej noci. Celý október sa bude nachádzať z súhvezdí Baran, 7. a 8. októbra nájdeme v jeho blízkosti Mesiac. Neptún môžeme tiež pozorovať po zotmení. Vychádza v popoludňajších hodinách a za obzor zapadá až nadránom – s výnimkou záveru mesiaca, keď zapadne o pol tretej v noci.

Októbrové roje meteorov

Počas októbrových nocí môžeme na nočnej oblohe pozorovať dva meteorické roje, Drakonidy a Orionidy.
Drakonidy, iným názvom Giacobinidy, sú aktívne krátko – od 6. do 10. októbra. Maximum tohto roja pripadá na noc z 8. na 9. októbra. Radiant tohto roja sídli v súhvezdí Drak a jeho pôvodcom je kométa 21P/Giacobini-Zinner (preto aj názov Giacobinidy). Jeden obeh okolo Slnka trvá tejto kométe 6,6 roka. Malé prachové čiastočky sa stretávajú so zemskou atmosférou v rýchlosti 21 km/s. Keďže ide o roj s variabilnou frekvenciou, je ťažké predpovedať počet meteorov za hodinu. Hoci sa posledné roky výdatnosťou pýšiť nemôže, zaujímavosťou je, že v rokoch 2011 a 2012 sa toto číslo vyšplhalo až na 300 meteorov za hodinu. Meteorické dažde roja Drakonidy sa síce v najbližších rokoch neočakávajú, ale outbursty (krátkodobé zvýšenie aktivity) áno.
Orionidy sú aktívne od 2. októbra do 7. novembra. Maximum aktivity dosiahnu v noci z 21. na 22. októbra. Aktivita tohto roja dosiahne tento rok 15 meteorov za hodinu. Názov roja naznačuje, že radiant nájdeme v blízkosti súhvezdia Orión, ktoré vychádza na oblohu v druhej polovici októbra už pred polnocou. Najlepší čas na sledovanie meteorického roja sú posledné hodiny pred svitaním. Orionidy patria medzi najrýchlejšie periodické roje. Do zemskej atmosféry vstupujú rýchlosťou 66 km/s. Materským telesom je kométa 1P/Halley, rovnako ako v prípade májového roja Eta Akvaridy. Tejto kométe trvá jeden obeh okolo Slnka 76 rokov. Najbližšie k Zemi bude opäť v roku 2061.

Mgr. Viktória Zemančíková, PhD.
Slovenský zväz astronómov

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2022. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.