Zahmlený november

Foto Pixabay

K novembru tradične patria zachmúrené a sychravé dni. Nečudo, veď novembrové počasie sa vyznačuje najväčším množstvom oblačnosti v roku: obloha býva zatiahnutá v priemere 80 % času. K tomuto mesiacu však patria aj Martin s Katarínou, sviatky, s ktorými sa tradične viažu ľudové zimné pranostiky.

Novembrové počasie býva bohaté na hmly a vlhké počasie, ale veľké úhrny zrážok sa, paradoxne, nevyskytujú. Pri zmenšenej oblačnosti sa už v tomto mesiaci vyskytujú častejšie prízemné mrazy a počas novembra sa u nás väčšinou objavuje aj prvá snehová nádielka. Z hľadiska pranostík k zaujímavým patrí aj Sviatok všetkých svätých, podľa ktorého sa zvykol predvídať priebeh blížiacej sa zimy: Ak začne skoro mrznúť, bude mierna zima; Čím skôr sa počne zima, tým skorej i prejde; Dlhá jeseň, krátka zima. K tomuto sviatku sa viaže aj pranostika, ktorá hovorí: Novembrová hmla zhasína slnko – a veru, hmiel počas novembra býva viac než dosť.

Nie je hmla ako hmla

Prízemná hmla nad Stupavou, foto P. Štefančin

Hmla vzniká v prízemnej vzduchovej vrstve, keď dochádza k nasýteniu vzduchu vodnou parou. Pomerná vlhkosť vzduchu v tejto vrstve môže pritom dosahovať až 100 %. Medzi oblakmi a hmlou nie je v podstate rozdiel. Hmlu tvorí aerosól z veľmi malých vodných kvapôčok. Nie je však hmla ako hmla, pretože aj jej vznik môže mať rozličné príčiny. Najčastejšie môžeme pozorovať hmlu radiačnú, advekčnú a advekčno-radiačnú.
Radiačná hmla obyčajne vzniká pri jasnom počasí a slabom vetre ochladzovaním zemského povrchu vyžarovaním (vyžarovanie – radiácia). Najčastejšie sa takáto hmla vytvára v noci a skoro ráno pri veľkých rozdieloch teplôt medzi dňom a nocou, predovšetkým v prechodných obdobiach na jeseň a na jar. Keď sa po východe slnka zem oteplí, hmla sa zdvihne. V zimnom polroku sa takto vytvorené hmly niekedy udržia aj po celý deň.

Foto Pixabay

Advekčná hmla sa tvorí ochladzovaním relatívne teplého a vlhkého vzduchu pri jeho advekcii, teda presune nad chladnejší povrch. Advekčno-radiačná hmla vzniká pri splnení kritérií oboch spomenutých typov hmiel. Samozrejme, takéto delenie zahŕňa iba tie najbežnejšie typy hmiel. Poznáme napríklad ešte aj hmly údolné, frontálne či zafrontálne.
Keď sa kvapky vody vo vzduchovej hmote podchladia, vzniká mrznúca hmla. Tieto kvapky zostávajú v hmle tekuté a pri styku s povrchom okamžite zamrznú. Ak je mrznúca hmla naozaj veľmi hustá a dlhšie trvajúca, následná námraza na konároch stromov a iných predmetoch (typicky napríklad na stĺpoch nejakého vedenia) môže mať hrúbku aj niekoľko centimetrov.

Pokračovanie článku si môžete prečítať v časopise Quark 10/2022. Ak chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov, prihláste sa. Ak ešte nie ste naším predplatiteľom, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.

Peter Štefančin
pocasiepodlupou.sk