Koniec javorového sirupu?

Foto Pixabay

Vychutnajte si tú lepkavú, ľahko orieškovú sladkosť na vašich lievancoch, kým môžete. Podľa najnovšej štúdie totiž stromy, ktoré tvoria javorový sirup, budú musieť bojovať, aby prežili klimatické zmeny. Výskumníci si donedávna mysleli, že zúrodňovaním pôdy dusíkom by mohli obrniť javor cukrový pred znečistením z áut, tovární a poľnohospodárstva a proti čoraz teplejšiemu a suchšiemu podnebiu. No nová analýza, ktorá preskúmala 20 rokov údajov o stromoch a pôde na štyroch miestach v Michigane, zistila, že mimoriadne zvýšenie množstva dusíka nebude dostačujúce, navyše nedostatok vody bude brzdiť rast stromov. Vedci pracovali s dvoma modelmi scenárov klimatických zmien špecifických pre daný región. V jednom prípade, hnanom poklesom emisií oxidu uhličitého, sa teploty zmenili len mierne – o menej než 1 °C v priebehu nasledujúceho storočia. V druhom, extrémnejšom prípade založenom na pokračovaní terajších emisných trendov v budúcnosti, by teplota stúpla o viac ako 5 °C a v lete by pršalo o 40 % menej. Pri oboch scenároch stromy rástli menej ako teraz, no pri druhom scenári sa rast takmer zastavil, dokonca aj napriek pridávaniu extra dusíka. Výskumníci hovoria, že ak sa podmienky z druhého prípadu naplnia, javor cukrový časom vymizne.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 03/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.