Prospešné kozie mlieko

Vedci z Centra biovied SAV charakterizovali baktérie prospešné pre zdravie a získali patent na spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka.

Pohár, do ktorého sa leje mlieko
Foto Pixabay

Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko. Vo väčšom percentuálnom zastúpení obsahuje aj ďalšie minerálne prvky, ako sú horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, ale aj stopové prvky, predovšetkým mangán a chróm. Dôležité však je, že obsahuje prospešnú mikrobiotu, ktorej niektorí zástupcovia pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav konzumentov.
Vedci z Centra biovied Slovenskej akadémie vied vyselektovali a charakterizovali postbioticky aktívne (antimikrobiálne pôsobiace) baktérie na ich použitie pri výrobe produktov z fermentovaného kozieho mlieka, za čo získali patent. V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským, a. s., v Žiline sme vyselektovali bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé na antibiotiká, neobsahujú gény faktorov virulencie a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov. Naopak, produkujú užitočný enzým β-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie – bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote –20 °C, uviedla Andrea Lauková, vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV, v. v. i., Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat v Košiciach.
Kozie mlieko sa považuje za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu bohatú aj na komponenty, ako sú postbioticky aktívne kmene baktérií. Na uvedenom pracovisku charakterizované a aplikované baktérie v dostatočnom množstve prežívajú v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka. Ďalšou zložkou kozieho mlieka s významom pre naše zdravie sú vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselina listová. Zastúpené sú tiež mastné kyseliny a z nich hlavne kyselina maslová, kaprónová, kaprylová, kaprinová (systematický názov dekanová, pozn. red.), palmová, arachidonová a linolénová. Kozie mlieko obsahuje tiež väčšie percento aminokyselín treonín, izoleucín, lyzín, tyrozín, cysteín a valín, dodala vedkyňa.

Na základe tlačovej správy Slovenskej akadémie vied pripravila R

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 2/2025. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.