Malé semienko s obrovskou silou

Mak poznali ľudia už v predhistorických dobách nielen ako liek, ale aj ako opojný prostriedok pri mystériách a pitkách. Najstaršie nálezy sú zo 6. tisícročia pred n. l. z oblasti Stredomoria. Dôkazy o využívaní maku ako sedatíva pri bolestivých stavoch a na liečbu kožných defektov… pokračuj

Odstrašujúce tŕne

V porovnaní s hladkými tŕňmi sa ostnaté tŕne niektorých kaktusov ľahko zabodnú, no ťažko sa vyberajú. Pravdepodobne ide o prejav rôznych ekologických potrieb rastlín, hovorí Philip Anderson, evolučný biomechanik na Illinoiskej univerzite v Urbana-Champaign. Jeho tím testoval silu pichliačov šiestich rôznych druhov kaktusov tak, že… pokračuj

Kanabinoidná pečeňovka

Chemická zlúčenina zvaná PET (perrottetinene) nájdená v pečeňovke (výtrusnej rastline patriacej medzi machorasty) by mohla poskytnúť úľavu od bolesti a zápalu podobne ako THC (tetrahydrocannabinol) vyskytujúci sa v marihuane, ale bez omamných účinkov. PET a THC – substancia meniaca vnímanie – majú totiž podobnú molekulárnu… pokračuj

Primát chleba a piva

Obilniny ľudia spracúvali odpradávna. Piekli z nich chlieb a varili pivo už tisíce rokov pred vznikom plne rozvinutej produkcie potravín. Nové archeologické vykopávky v severovýchodnom Jordánsku a v severnom Izraeli posúvajú výrazne hlbšie do minulosti počiatky využívania dvoch hlavných potravín. Chlieb a pivo sú doteraz tradičnými položkami jedálneho lístka takmer… pokračuj

Komunikácia rastlín

Potvrdzuje sa, že rastliny majú istý nervový systém. Biológovia objavili, že keď je list ohrozený, varuje ostatné listy použitím podobných signálov ako živočíchy. Živočíšne nervové bunky spolu hovoria pomocou aminokyseliny zvanej glutamát, ktorý po vypustení vzrušenou bunkou pomáha odštartovať vlnu iónov vápnika v susediacich bunkách.… pokračuj

Unikátna konopa siata

V našich zemepisných šírkach sa konopa siata pestovala odpradávna. V čase svojho využívania vo svetovom poľnohospodárstve bola najdôležitejšou surovinou pre tisícku výrobkov a vyrábala sa z nej väčšina celosvetovej produkcie vlákna, látok, olejov na svietenie, papiera, kadidla, vôní a liekov. Podľa niektorých odborníkov doposiaľ nepoznáme… pokračuj

Ovsené zdravie na tanieri

Ovos sa kedysi považoval za potravinu chudobných. No aj vďaka nemu ľudia prežili ťažšie obdobia. V súčasnosti prežíva veľký návrat a vracia sa aj do každodenného jedálneho lístka. Ovos siaty (Avena sativa L.) je stará plodina. Prvé dôkazy o jeho výskyte siahajú do bronzovej doby.… pokračuj

Kvitnúca jar v Malej Fatre

Každé ročné obdobie má v Malej Fatre svoje čaro, ale prechádzka či túra v jarnom období, keď sú zakvitnuté lesné prieseky, tiesňavy, rokliny, podhorské lúky či hole, zanechá v nás nezabudnuteľný zážitok. Malá Fatra patrí do Fatransko-tatranskej oblasti Západných Karpát. Pôdorys pohoria predstavuje nepravidelnú elipsu… pokračuj

Rastliny prišli skôr

Suchozemské rastliny začali kolonizovať kontinenty o 100 miliónov rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo. O tom, kedy a ako vznikol život na Zemi, vedú vedci a filozofi nekonečné diskusie. Zatiaľ sa zhodujú na tom, že život na Zemi – všetky živé organizmy – majú jedného spoločného… pokračuj

Vysokohorskí bojovníci

Len málo druhov prvotného rastlinstva a živočíšstva sa dokázalo prispôsobiť neobyčajne drsným prírodným pomerom vysokohorského prostredia. Počas striedania geologických dôb tu rastlinné a živočíšne druhy vymierali a nahrádzali ich nové, až tu napokon našli svoj trvalý domov. V dávnych geologických dobách vzniklo niekoľko vysokohorských rastlinných druhov, ktoré nemožno… pokračuj