Vzorec dobrej chuti

Vlastnosti dobrého lepidla je možné popísať na základe jeho lepivosti, priľnavosti a kohézie vychádzajúcej z molekulárnych interakcií medzi polymérmi v jeho zložení. Na popísanie dobrého nápoja si však s chémiou a fyzikou nevystačíme. Na rozdiel od lepidiel, kovových zliatin či stavebných materiálov vedecké charakteristiky nových… pokračuj

Neolitické pivo

Pivo, nápoj s prehistorickými koreňmi, hralo rituálne, spoločenské a gastronomické úlohy v starovekých spoločnostiach. Nie je však ľahké pozitívne identifikovať archeologické nálezy alkoholických nápojov na báze obilnín, pretože väčšine jasných ukazovateľov ich prítomnosti chýba trvanlivosť či spoľahlivosť. Pri skúmaní potenciálnych mikroštruktúrnych zmien varených zŕn obilnín… pokračuj

Elixír života

Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode. Názov čaj sa tiež používa pre samotné lístky. Označenie sa hovorovo využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia. Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického… pokračuj

Jej Veličenstvo Káva

Prospieva pitie kávy telu alebo mu škodí? Môžeme kávu považovať za zdravý prírodný nápoj? Alebo by sme sa jej mali vyhýbať ako návykovej droge? Diskusie o tom, či je pitie kávy zdravé alebo telu škodí, sú nekonečné. Jednotní nie sú ani odborníci. Niektorí tvrdia, že… pokračuj