Nedocenené strukoviny

Rok 2016 vyhlásila OSN za rok strukovín. Jedlá z fazule, šošovice a hrachu dobre poznáme aj na Slovensku. Strukoviny patria k najstarším domestikovaným rastlinám a ľudstvu by mali pomôcť v boji proti hladu, podvýžive, a pri riešení environmentálnych výziev. Prečo sa strukovinám venuje až taká pozornosť, že rok 2016 vyhlásila OSN… pokračuj

Záhada ultraenergetických častíc

O jednej z najväčších záhad modernej astrofyziky, o časticiach ultravysokých energií, hovoríme s RNDr. Pavlom Bobíkom, PhD. So svojimi kolegami z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach sa podieľa na experimente, ktorý by mal túto záhadu vyriešiť. Čo si máme predstaviť pod časticami s ultravysokou energiou? Myslíme… pokračuj

Vie, prečo v zámkoch straší

Doc. Monike Rychtárikovej učarovala akustika až do takej miery, že v rámci jej výskumu patrí medzi európsku špičku. A práve za svoj výskum získala ocenenie Vedkyňa roka 2015. Čím vám učaroval zvuk a jeho skúmanie? Zvuk je prvý zo zmyslov, ktorý sa u človeka vyvíja. Hovorí sa však o tom… pokračuj