Zmeny skupenstva v kuchyni

V predchádzajúcom článku našej série sme si ukazovali, ako pripraviť delikátny lávový koláč: potrebné je vystriehnuť moment, keď ešte stred koláča neprejde z tekutého do tuhého skupenstva. Pozrime sa teraz na skupenstvá látok podrobnejšie. Vo fyzike rozlišujeme tri základné skupenstvá hmoty: tuhé, kvapalné a plynné.… pokračuj

… a na konci je úspech

V predchádzajúcom čísle Quarku sme písali o technologickom procese sušenia, pri ktorom sa vlhkosť poľnohospodárskych plodín upravuje tak, aby sa mohli dlhodobo skladovať. V pokračovaní článku inovátori zo Strojníckej fakulty STU v Bratislave približujú výsledky analýzy a ich navrhované riešenie novej vákuovej sušiarne na sušenie… pokračuj

Aj sušenie je veda

Sušenie je významný technologický proces, pri ktorom sa vlhkosť poľnohospodárskych plodín upravuje tak, aby sa mohli dlhodobo skladovať. V najbližších číslach Quarku sa dozviete o genéze vývoja novej vákuovej sušiarne na sušenie biologických materiálov z dielne inovátorov zo Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Komplexný proces… pokračuj