Na slnko s hroznom

Tím vedcov Alabamskej univerzity v Birminghame pod vedením Craiga Elmetsa publikoval štúdiu, z ktorej vyplýva, že konzumácia hrozna pomáha chrániť pokožku pred ultrafialovým (UV) žiarením. Predpokladá sa, že za tieto priaznivé účinky zodpovedajú prírodné zložky nachádzajúce sa v hrozne a známe ako polyfenoly. Medzi hlavné… pokračuj

Pôstom proti zápalom

Aj keď je akútny zápal normálny imunitný proces, ktorý pomáha v boji proti infekciám, chronický zápal môže mať vážny vplyv na zdravie vrátane srdcových chorôb, cukrovky, rakoviny, roztrúsenej sklerózy a zápalových ochorení čriev. Podľa novej štúdie vedcov z newyorskej Icahn School of Medicine at Mount… pokračuj

Koniec stresom?

Vedci len v posledných rokoch objavili zvláštny vzťah medzi baktériami, zápalmi a náladou. Predpokladá sa, že niektoré stavy, ako napríklad depresia, môžu spôsobovať zápalové procesy v mozgu, je však možné, že tieto procesy sa dajú modulovať niektorými baktériami v našom organizme. A práve o to sa pokúsili… pokračuj

Nikotín a zápaly

Nie je tajomstvom, že tabak škodí zdraviu. Až donedávna sa však nevedelo, ako presne tabak zvyšuje tvorbu zápalov v ľudskom tele. Tímu amerických a švédskych vedcov sa podarilo zistiť, že nikotín aktivuje biele krvinky, nazývané neutrofily. Tie následne uvoľňujú molekuly, ktoré vedú k vzniku zápalov.… pokračuj