Relax s rybami nad hlavou

Foto Visit Norway

Na juhu Nórska nájdete reštauráciu pod hladinou mora s troma poschodiami, luxusný rezort na Maldivách ponúka v podmorskej vile aj ubytovanie. Snaha prilákať bohatých turistov do týchto dovolenkových rezortov viedla k vzniku unikátnych podmorských stavieb.

Prvú podmorskú reštauráciu v Európe otvorili v marci tohto roku v meste Lindesnes na najjužnejšom bode Nórska. Unikátna stavba sa stala súčasťou morského pobrežia a dostala jednoduchý názov Under. Jej konštrukciu navrhla nórska architektonická firma Snøhetta, ktorá projektovala aj budovu Nórskej národnej opery a baletu. Preslávila sa tiež dizajnom knižnice Bibliotheca Alexandrina v Egypte. Reštaurácia sa nachádza na morskom dne, päť a pol metra pod vodnou hladinou a vchod do nej – vyčnievajúci nad hladinu mora – pripomína periskop. Jej hrubé betónové steny boli navrhnuté tak, aby vydržali aj tie najpremenlivejšie morské podmienky.

Nezvyčajný výhľad

Interiér podmorskej reštaurácie v Lindesnes, foto Visit Norway

Reštaurácia má tri poschodia s celkovou kapacitou pre približne 100 ľudí. Priamo pod vchodom do betónového komplexu a šatňou sa nachádza vínny bar, ktorý je akýmsi prechodným priestorom medzi pobrežím a oceánom. V blízkosti je aj relaxačný priestor, v ktorom si návštevník môže posedieť pred jedlom alebo po ňom. Hlbšie v komplexe nájdu návštevníci jedálenský priestor s dvoma dlhými a niekoľkými menšími stolmi. Tie sú umiestnené pred veľkým panoramatickým oknom z akrylátového skla, so šírkou takmer 11 metrov a výškou štyri metre. Výhľad z okna sa mení počas rôznych ročných období a tiež vplyvom rôznych poveternostných podmienok. Rune Grasdal, hlavný architekt projektu, uviedol: Jednou z viacerých výhod tejto budovy je spôsob, ktorým spája podmorskú prírodu s pevninským prostredím. Prechod medzi suchou zemou a reštauráciou pod vodnou hladinou tvorí dramatický betónový tunel. Návštevníci tohto zariadenia tak budú mať možnosť zažiť niečo, čo sa im nenaskytne nikde inde v Európe. Samotná budova podmorského komplexu s jednoduchým betónovým plášťom je dlhá 34 metrov a pripomína monolitický skalný útvar na morskom pobreží. Jej konštrukcia je navrhnutá tak, aby odolávala tlaku a nárazom morských vĺn a postupom času sa plne integrovala do morského dna. Drsnosť vonkajšieho betónového plášťa funguje ako umelý podmorský útes vhodný pre život morských mäkkýšov a rias.

Pozdĺžny prierez reštaurácie v Lindesnes, ilustrácia Snøhetta

Cítiť sa bezpečne

Grasdal pripomenul, že je dôležité, aby sa tu ľudia cítili bezpečne a nemali pocit klaustrofóbie. Tím projektantov vzal do úvahy nespočetné množstvo prvkov, medzi ktorými zastávali kľúčovú úlohu prírodné konštrukčné materiály – vo veľkej miere sa využilo napríklad dubové drevo – a dobré osvetlenie. Grasdal vysvetlil: Návšteva tejto reštaurácie by mala byť veľmi zaujímavým zážitkom. Zároveň je však dôležité, aby sa ľudia počas pobytu v tomto priestore cítili bezpečne a pohodlne. Podmorský reštauračný komplex navrhli v súlade s environmentálnymi princípmi. Obrovská presklená plocha poskytuje dobrý výhľad na pestrý morský život v prielive Skagerrak. Na prilákanie planktónu sa využíva intenzívne osvetlenie a planktón láka do priestoru pred zasklené okno aj ďalšie druhy morských živočíchov. V závislosti od ročného obdobia tu plávajú rôzne morské ryby, najmä tresky, ale vyskytuje sa tu aj malý druh žraloka a, samozrejme, kraby a homáre, pri ktorých možno očakávať ich povestné gladiátorské bitky. Mimo otváracích hodín reštaurácie tento komplex zastrešuje činnosť podmorského biologického laboratória a vedeckého výskumného strediska. Jeho cieľom je monitorovanie života a správania podmorskej fauny v priebehu rôznych ročných období.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 07/2019.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

R

Komentáre