Veda pri víne

Veda pri víne vznikla v roku 2016 ako lokálna verzia science cafe v Trnave. Keďže tento región je skôr vinársky ako kávový, tak názov je v tomto duchu. Neformálne stretnutia verejnosti a vedcov v trnavskej kaviarni Leháro prešli do podcastovej relácie lokálneho rádia, ktoré začalo svoje vysielanie 17. novembra 2017.
Za celou ideou a činnosťou je astrofyzik Andrej Dobrotka z Ústavu výskumu progresívnych technológií na Materiálovotechnologickej fakulte STU v Trnave, v angl. skratke ATRI MTF STU. Pri náhodnej debate bez akéhokoľvek pôvodného zámeru vytvoriť podobnú reláciu dal tejto šialenej myšlienke zelenú šéf Trnavského rádia Dušan Vančo. Prvotnú šialenosť pomohol pretaviť do reálnejšej kontúry aj bývalý riaditeľ ATRI Maximilián Strémy. Maxo túto ideu podporil a hlavne dodal odvahu Andrejovi D. začať ju realizovať. Stalo sa tak vo forme čo si si navaril, to si aj zjedz.
Pôvodná myšlienka je síce popularizovať široké spektrum vedy, ale väčšinu tém v podcaste prezentujú vedci z ATRI. Preto dominujú témy ako materiály, materiálový dizajn pomocou výpočtov, iónové technológie, no a, samozrejme, astrofyzika. Rozhovory, ktoré vedie Andrej D., nie sú iba čisto vedecké. Moderátor, zvukár, technik a dramaturg v jednom sa usiluje priblížiť aj ľudský aspekt vedcov. Preto debata častokrát uletí aj do pohodovejších a humornejších tém. Rozoberal sa už aj toaletný papier a hralo sa na trúbke.
Relácia sa neustále rozvíja a skúšajú sa nové formáty. Cieľom je dať priestor aj ľuďom bez vedeckého vzdelania. Dôvod je zjednodušiť úroveň, pretože rozhovor s vedcom sa môže zvrhnúť. Účelom je priblížiť sa ľuďom, a nie naopak. Napokon laik dokáže položiť úplne inú otázku ako vedec.
Samotný ATRI má ambíciu byť známy v regióne a apelovať na mladých ľudí, ktorí sa už počas strednej školy začínajú pozerať príliš na západ od Trnavy. Bratislava a zahraničie sú fajn, ale aj v Trnave sa dá podľa Andreja D. žiť dobrá veda a prevažne o nej je práve podcast Veda pri víne. Viac informácií nájdete na https://www.facebook.com/vedaprivine.

Komentáre