Baktérie proti otrave

Vedci vyvinuli sľubný protijed na otravu oxidom uhoľnatým (CO) založený na bakteriálnom proteíne. Oxid uhoľnatý je najčastejšou príčinou otráv na svete – len v USA každoročne spôsobí 50-tisíc prípadov na pohotovosti a asi 1 500 úmrtí. Tento plyn sa pevne viaže na hemoglobín a vytláča kyslík, čo vedie… pokračuj

Užitočné črevné baktérie

Mikróby v ľudských črevách môžu podľa vedcov absorbovať per- a polyfluóralkylové látky (PFAS) patriace medzi toxické večné chemikálie. PFAS sú základnými zložkami výrobkov odolných proti vode alebo škvrnám (napr. nepriľnavých panvíc), spájajú sa však aj so zdravotnými problémami, ako sú vysoká hladina cholesterolu, oneskorený vývoj a niektoré druhy… pokračuj

Patogény proti Napoleonovi

Výskumníci Pasteurovho inštitútu objavili baktérie Salmonella enterica línie Para C a Borrelia recurrentis u napoleonských vojakov z Vilniusu, čo naznačuje prítomnosť paratýfusu a všami prenášanej recidivujúcej horúčky počas ústupu Napoleona z Ruska v roku 1812. Ústup trval od 19. októbra do 14. decembra 1812 a mal za následok obrovské straty, ktoré historici… pokračuj

Dvaja na chorobu i liečbu

Niekedy nepomôže, keď sa lieči iba pacient. Bakteriálna vaginóza je nepríjemný syndróm, ktorý postihuje približne 30 % žien v reprodukčnom veku na celom svete. Vzniká v dôsledku nerovnováhy vaginálnej mikroflóry, keď dochádza k úbytku baktérie Lactobacillus a premnoženiu niektorých patogénnych baktérií. Príčina nerovnováhy nie je… pokračuj

Hra života mikróbov

Jazero Mendota vo Wisconsine v zime pokrýva ľad a v lete riasy. Biológovia však zistili, že cyklus ročných období lapil do evolučných slučiek aj jazerné baktérie. Vedci z Texaskej univerzity v Austine analyzovali 471 vzoriek jazerných mikróbov zozbieraných počas 20 rokov a skúmali genetické variácie… pokračuj

Prospešné kozie mlieko

Vedci z Centra biovied SAV charakterizovali baktérie prospešné pre zdravie a získali patent na spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka. Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko. Vo väčšom percentuálnom zastúpení obsahuje aj ďalšie minerálne prvky, ako sú horčík, draslík, fosfor, meď,… pokračuj

Proteín proti streptokokom

Molekulárni biológovia zo SAV a Univerzity Komenského pripravili nový antimikrobiálny proteín, ktorý je účinný v boji proti streptokokom. Antimikrobiálny preparát endolyzínu EN534-C má terapeutický potenciál pri ochoreniach, ako sú vaginálne bakterémie a urogenitálne infekcie. Nemenej dôležitý je pri aplikáciách a liečbe nehojacich sa rán a… pokračuj

Syrové krky múmií

Vedci analyzovali DNA syrov, ktorými boli potreté krky starovekých múmií v Číne. Dve z troch vzoriek boli vyrobené z kravského mlieka, zatiaľ čo tretia pochádzala z kozieho mlieka. Bližší pohľad na baktérie v syre ponúka nové poznatky o pôvode fermentácie mliečnych výrobkov a odhaľuje, ako… pokračuj

Probiotiká pre rastliny

Keď sa spýtate ktoréhokoľvek milovníka rastlín na výborné hnojivo, často odpovie: Droždie. Droždie obsahuje mikroorganizmy (kvasinky), ktoré pozitívne vplývajú na rast a úrodu. Keď si však chceme vedecky vysvetliť, prečo je to tak, musíme sa pozrieť na pôdu a jej zloženie. Špecifická oblasť pôdy, odborne… pokračuj

Baktérie z mikrovlnky

Prostredie mikrovlnnej rúry sa môže zdať pre mikróby nehostinné. Výtery z mikrovlnných rúr v rôznych lokalitách však obsahovali viac ako 100 bakteriálnych kmeňov, uvádzajú vedci v časopise Frontiers in Microbiology. Mikrobiológ Manuel Porcar a jeho kolegovia z Univerzity vo Valencii urobili stery zo stien a… pokračuj