Mikróby zlepšujú čaj

Kvalitu šálky čaju možno zvýšiť úpravou mikrobiálneho spoločenstva, ktoré obýva korene rastliny, uvádzajú vedci v časopise Current Biology. Stačí naočkovať korene baktériami, ktoré podporujú syntézu aminokyseliny teanín. V čaji je niečo, čo nám pomáha zotaviť sa, hovorí bunkový biológ Zhenbiao Yang z Inštitútu moderných technológií… pokračuj

Blahodarný čaj

Čaj je populárnym nápojom už od staroveku. Záznamy o jeho spotrebe pochádzajú z dynastie Šen-nung pred 5 000 rokmi. Rastúci počet štúdií preukázal, že konzumácia čaju je prospešná pre zdravie ľudí vrátane zlepšenia nálady, zníženia rizika kognitívneho poklesu, prevencie kardiovaskulárnych chorôb či nižšieho výskytu rakoviny.… pokračuj

Elixír života

Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode. Názov čaj sa tiež používa pre samotné lístky. Označenie sa hovorovo využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia. Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického… pokračuj

Čaj – a toľko vedy!

Predstava kuchyne ako fyzikálneho laboratória sa zdá byť rovnako uletená ako varenie na demonštráciu fyzikálnych javov. Oboje však súvisí s fyzikou väčšmi, ako sa na prvý pohľad zdá. Veľkú chybu robia tí, ktorí zatvárajú fyziku len do učebníc a laboratórií. Fyzika, či ešte lepšie –… pokračuj

Unikátna konopa siata

V našich zemepisných šírkach sa konopa siata pestovala odpradávna. V čase svojho využívania vo svetovom poľnohospodárstve bola najdôležitejšou surovinou pre tisícku výrobkov a vyrábala sa z nej väčšina celosvetovej produkcie vlákna, látok, olejov na svietenie, papiera, kadidla, vôní a liekov. Podľa niektorých odborníkov doposiaľ nepoznáme… pokračuj

Maškrty v hlavnej úlohe

Objav alebo vynález sa môže zjaviť nečakane. Niekedy sa udeje na začiatku bádania, inokedy pri pokusoch, občas aj po nich. Za mnohými objavmi či vynálezmi neraz stojí to, čo nazývame náhoda.   Každý, kto je nejakým spôsobom úspešný, vie, že úspech ide neraz ruka v… pokračuj