Náhrada z poškodených bôbov

Kakaové bôby napadnuté plesňami majú potenciál nahradiť v kozmetických produktoch niektoré zdraviu škodlivé látky. Na začiatku výrobného procesu čokolády, pravdepodobne najrozšírenejšej sladkej pochúťky na svete, je strom kakaovník pravý (Theobroma cacao). Plodmi tohto stromu sú až 30 cm dlhé, pretiahnuté bobule žltej, červenej až hnedej… pokračuj

Temperovanie čokolády

V predchádzajúcich článkoch našej série sme sa venovali zmenám skupenstva niektorých látok z makroskopického aj mikroskopického pohľadu a využitiu rôznych metód, ktoré vychádzajú zo skupenských premien v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na to, aká veda sa skrýva za prípravou kvalitnej tabuľky čokolády. Presuňme… pokračuj

Zdravá čokoláda

Nový výskum a analýza predchádzajúcich štúdií naznačuje, že konzumácia čokolády najmenej raz týždenne je spojená so znížením rizika ochorenia koronárnych artérií. Nepotvrdilo sa však, že by potenciálny prínos zvýšenej konzumácie čokolády viedol k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca. Čokoláda obsahuje živiny, ako sú flavonoidy, metylxantíny,… pokračuj

Dar od Quetzalcoatla

Španielski dobyvatelia, a o čosi neskôr aj ľudia z iných končín našej planéty, získali od pôvodných obyvateľov nového sveta okrem poľnohospodárskych plodín ako kukurica či zemiaky ešte dve dôležité rastliny – tabak a kakaovník. Stará mexická legenda hovorí, že plody kakaovníka sú darom aztéckeho boha… pokračuj