Temperovanie čokolády

V predchádzajúcich článkoch našej série sme sa venovali zmenám skupenstva niektorých látok z makroskopického aj mikroskopického pohľadu a využitiu rôznych metód, ktoré vychádzajú zo skupenských premien v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na to, aká veda sa skrýva za prípravou kvalitnej tabuľky čokolády. Presuňme… pokračuj

Zdravá čokoláda

Nový výskum a analýza predchádzajúcich štúdií naznačuje, že konzumácia čokolády najmenej raz týždenne je spojená so znížením rizika ochorenia koronárnych artérií. Nepotvrdilo sa však, že by potenciálny prínos zvýšenej konzumácie čokolády viedol k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca. Čokoláda obsahuje živiny, ako sú flavonoidy, metylxantíny,… pokračuj

Dar od Quetzalcoatla

Španielski dobyvatelia, a o čosi neskôr aj ľudia z iných končín našej planéty, získali od pôvodných obyvateľov nového sveta okrem poľnohospodárskych plodín ako kukurica či zemiaky ešte dve dôležité rastliny – tabak a kakaovník. Stará mexická legenda hovorí, že plody kakaovníka sú darom aztéckeho boha… pokračuj