Mlieko ako prevencia

Vedci z Chalmersovej technickej univerzity vo Švédsku tvrdia, že deti matiek, ktoré pijú počas dojčenia relatívne viac kravského mlieka, sú vystavené zníženému riziku vzniku potravinových alergií. Výsledok je založený na prieskume viac ako 500 stravovacích návykov švédskych žien a prevalencii alergií u ich detí vo… pokračuj

Jedinečné mlieko

Ľudské materské mlieko obsahuje veľa známych antimikrobiálnych a imunomodulačných molekúl vrátane imunoglobulínov, antimikrobiálnych peptidov a mastných kyselín. Vedci pod vedením profesora Patricka M. Schlieverta z Iowskej univerzity skúmali malú molekulu nazývanú glycerol monolaurát (GML) v ľudskom mlieku a výsledky porovnávali s kravským mliekom a s… pokračuj

Kŕmenie v neolite

Vedecký tím pod vedením geochemičky Julie Dunneovej z britskej Bristolskej univerzity odhalil, že so začiatkami poľnohospodárstva sa spája kŕmenie detí živočíšnym mliekom. Podľa výskumníkov už pred 7 000 rokmi poľnohospodári v kamennej dobe v strednej Európe vyrábali a používali malé hlinené fľaše alebo šálky s… pokračuj