Matematika jabĺk

Jablká sú relatívne guľovité okrem charakteristickej jamky v hornej časti, kde vyrastá stopka. Tím matematikov a fyzikov skúmal ich rast a výsledok zverejnili v časopise Nature Physics. Podľa nich sú biologické tvary často organizované prítomnosťou štruktúr, ktoré slúžia ako ohniská. Tieto ohniská môžu mať niekedy… pokračuj

Jablká plné baktérií

Podľa výskumu rakúskych vedcov z Technickej univerzity v Štajerskom Hradci (Graz) typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Najviac baktérií pritom podľa výskumníkov nie je prekvapujúco na šupke, ale v dužine a jadierkach. Vedci však zároveň upokojujú, pretože mikroorganizmy sú dôležité pre našu zdravú… pokračuj

Odkiaľ sa vzali?

Veľké plody jabloní sa vyvinuli v Strednej Ázii kvôli prilákaniu veľkých zvierat, ktorých trusom sa šírili semená. Štafetu potom prevzali kupci na Hodvábnej ceste. Plody jabloní domácich (Malus domestica), jablká, patria medzi hlavné ovocné plodiny s obrovským ekonomickým významom. Pestujú sa celosvetovo v miernom klimatickom… pokračuj