Jablká plné baktérií

Podľa výskumu rakúskych vedcov z Technickej univerzity v Štajerskom Hradci (Graz) typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Najviac baktérií pritom podľa výskumníkov nie je prekvapujúco na šupke, ale v dužine a jadierkach. Vedci však zároveň upokojujú, pretože mikroorganizmy sú dôležité pre našu zdravú… pokračuj

Minulosť zachránená pre budúcnosť

Umelecké diela, pozostatky našich slávnych predkov aj písomné dokumenty – svedkovia dávnej minulosti – potrebujú ochranu pred neviditeľným nepriateľom. Mikroorganizmy a plesne môžu zničiť poklady nášho kultúrneho dedičstva. Sú však zodpovedné aj za charakteristické chute našich potravín, ako sú vína či syry. Vedecký tím Laboratória… pokračuj

Náš život s mikróbmi

V ľudskom tele i na jeho povrchu žije nespočetné množstvo mikróbov. Patria k nim baktérie, vírusy, huby a jednobunkovce, ktorých druhy a kmene sú jedinečné pre každého človeka. Súhrnne všetky tieto mikroorganizmy označujeme názvom mikrobióm. Mikróby sú dôležité pre ľudské zdravie, pretože zohrávajú významnú úlohu pri podpore imunitného systému… pokračuj