Plazma po domácky

Ilustračné foto Pixabay

Chcete si vyrobiť doma plazmu? Nech sa páči – tu je recept: Prekrojte hrozno na polovicu, no na jednom konci nechajte dve časti spojené tenkou šupou hrozna. Zohrejte  ovocie pár sekúnd v mikrovlnnej rúre. Z hrozna sa po chvíli vychrlí drobná ohnivá  guľa plazmy – horúca zmes elektrónov a elektricky nabitých atómov alebo iónov. Predchádzajúce vysvetlenia efektu sa sústredili na dôležitosť spojenia polgúľ bobule  hrozna šupkou. No dve celé bobule hrozna priložené k sebe sa budú správať rovnako,  podobne ako veľké, vodou nasiaknuté gélové guľôčky – hydrogél. Vedci tvrdia, že hrozno sa správa ako rezonátor pre mikrovlnnú radiáciu, podobne  ako píšťala rezonuje so zvukovými vlnami. Jedna bobuľa hrozna má správnu veľkosť  na to, aby sa elektromagnetické vlny zachytili v ovocí, čím sa odrážajú sem a tam. Za  použitia termálneho zobrazovania výskumníci potvrdili, že v centre bobule hrozna  sa objavuje horúce miesto ako výsledok zachytenej radiácie. Keď sú však vedľa seba  dve bobule hrozna, toto horúce miesto sa sformuje v mieste, kde sa bobule dotýkajú  a soli v šupke hrozna sa ionizujú, čím umožnia vzplanutie plazmy. Efekt vytvára veľkolepú ukážku kuchynského ohňostroja. Priveľmi to však  doma  neskúšajte, môžete si totiž poškodiť mikrovlnku.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 04/2019.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Komentáre