Nevšedné múzeum všednosti

Nakupovanie je pre nás takou každodennou všednosťou, až je pre nás ťažké urobiť krok stranou a uvedomiť si, ako sa rokmi mení. A mení sa pritom všetko: vybavenie obchodov, spôsob, akým sa nám tovar ponúka, aj technika, ktorú používajú obchodníci. Tak ako sa mení celkový štýl nášho života.

Múzejný hostinec

Múzeum obchodu Bratislava nám nielen pomáha urobiť ten spomínaný krok stranou. Táto neveľká inštitúcia sa snaží zaujať širšiu verejnosť a pritiahnuť jej záujem k histórii všednosti naozaj unikátnymi spôsobmi.

Jediné na Slovensku

Múzeum obchodu Bratislava je pokračovateľom Dokumentačného centra obchodu, ktoré bolo zriadené v roku 1982 ako prvá inštitúcia špecializovaná na mapovanie vývoja obchodu a pohostinstva na Slovensku. Centrum zhromažďovalo prvé zbierky a organizovalo výstavy venované dejinám obchodu na rôznych miestach Slovenska, väčšinou pod garanciou niektorej z vtedajších komerčných organizácií (napr. reklamný podnik ERPO).
K 1. januáru 1990 sa Dokumentačné centrum oficiálne zmenilo na samostatnú inštitúciu pod názvom Múzeum obchodu, ktorého poslaním je tvorba, ochrana, odborné spravovanie a prezentácia zbierkového fondu dokumentujúceho vývoj obchodu a pohostinstva na území Slovenska od jeho prvopočiatkov až po súčasnosť. Múzeum sídli v pamiatkovej budove kúrie Juraja Alberta v Podunajských Biskupiciach v Bratislave. V súčasnosti jeho zbierkový fond predstavuje vyše 70 000 zbierkových predmetov, písomností a iných dokumentačných foriem. Akoby verné svojmu zameraniu, až 99,9 % z nich získalo Múzeum obchodu kúpou. Zbernou oblasťou je územie Slovenska a štátnych útvarov, ktorých bolo v minulosti súčasťou.

Vlastný pivovar

V zbierke tohto múzea nájdeme kompletne zachované zariadenia historických obchodíkov vrátane rôznych typov starých váh na váženie tovaru či registračných pokladníc. Trvalá expozícia Múzea obchodu Bratislava, ktorej autorom je historik a riaditeľ múzea Marcel Juck, je rozdelená tematicky na predmety slúžiace ako pomôcky pre obchodníka (váhy, zásobníky, pokladne, kalkulačky), reklamné predmety (plagáty, tabule, stojančeky), archiválie (drobná reklama, listy, cenné papiere), produkty (čokoláda, kávoviny, spotrebný tovar atď.) a predmety slúžiace v pohostinstve (orchestrión, plnička fliaš, poháre).
Skutočným unikátom múzea sú však funkčné repliky obchodu so zmiešaným tovarom a hostinca. Rekonštrukcia historického hostinca s názvom Múzejný pivovar je otvorená aj pre verejnosť, dokonca s ponukou vlastných druhov piva. Pre návštevníka je všetko pripravené do detailu tak, aby sa skutočne posunul približne o sto rokov dozadu v čase. Navyše tu môže ochutnať naše vysokokvalitné pivá vyrábané priamo v expozícii. Tým sme pravdepodobne získali prvenstvo medzi múzeami minimálne v stredoeurópskom priestore. Nenájdete skutočne príklad plnokrvného múzea, ktoré prevádzkuje vlastný pivovar, vlastnými silami a vo vlastnej réžii. Paradoxom je, že keď sme túto expozíciu v roku 2008 vymysleli, chceli sme byť prvým minipivovarom v Bratislave. Z dôvodu nástupu finančnej krízy sa nám to podarilo až na jeseň v roku 2013 a dostali sme sa už len na siedme miesto, uviedol pre Quark Marcel Juck.

Rock v múzeu

Ďalším unikátom múzea je skutočnosť, že ako prvé a jediné na Slovensku má svoju stálu expozíciu aj v zahraničí, v meste – pamiatke UNESCO – Český Krumlov. Expozícia má názov C. K. Kupecký krám a Múzeum obchodu a ide o spojenie živého obchodu s historickým zariadením so stálou múzejnou expozíciou. Takmer identický obchod sa múzeu podarilo otvoriť aj v centre Bratislavy pod názvom Prešporský koloniál – Obchod v Múzeu. Pokračuje aj tradícia putovných výstav na pôde rôznych slovenských a českých múzeí. Poslednou bola zatiaľ Čokoláda v Československu.
Celkom jedinečnou formou prezentácie a propagácie múzea je jeho pravidelná premena na hudobný klub v rámci dlhodobého projektu Rock v múzeu: od roku 2008 Múzeum obchodu zorganizovalo celkovo 297 koncertov za účasti 277 hudobných skupín z 23 krajín celého sveta. Takýto, vo svete slovenských alebo českých múzeí bezkonkurenčný projekt, priťahuje do múzea mladých ľudí a zároveň ho mení na špeciálnu kultúrnu ustanovizeň. Darmo, aj o všednosti sa dá rozprávať nevšedne.

R
Foto Múzeum obchodu

Otváracie hodiny 

Hlavná expozícia múzea býva otvorená v utorok až piatok od 9:00 do 17:00 h a v sobotu a nedeľu od 10:00 do 17:00 h. V súčasnosti je expozícia zatvorená z dôvodu rekonštrukcie budovy. Expozíciu je zatiaľ možné navštíviť aspoň virtuálne na stránke múzea. Hostinec Múzejný pivovar býva otvorený denne od 17:00 do 22:00.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2021. Ak chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov, prihláste sa. Ak ešte nie ste naším predplatiteľom, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.