Hosťom októbrovej Vedy v CENTRE bude Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i., ktorá sa vo svojej prednáške zameria na zdravý životný štýl.
Správna, vyvážená výživa je súčasťou procesu, ktorý nazývame zdravý životný štýl. Vhodná strava je jedným z kľúčových faktorov, ktorý spolu s fyzickou aktivitou môže udržať zdravie a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 70 % a onkologických ochorení o 40 %. Ako môžeme docieliť to, aby sme si zdravie nielen udržali, ale ho aj podporili a zachovali si pri tom ideálnu telesnú hmotnosť? Ako sa dá úspešne schudnúť?
Zdravá výživa je dlhodobý celoživotný štýl stravovania, ktorý uprednostňuje pestré potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Zdraviu prospešná strava založená najmä na potravinách rastlinného pôvodu pozostáva zo zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, celozrnných výrobkov, zo zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín. Rovnako dôležité je uprednostňovať čo najviac primárnych potravín a čo najmenej spracovaných. Medzi také zaraďujeme napríklad spracované mäso a mäsové výrobky, jedlá a nápoje s pridaným cukrom, tukom a soľou či sladené a alkoholické nápoje. Prevažne rastlinná strava dopestovaná lokálne je zároveň ohľaduplná k životnému prostrediu a našej planéte.
V prednáške sa dozviete, prečo by v jedálničku nemala chýbať ani vláknina, hoci neobsahuje nijakú energiu ani nutrienty, a ako cez črevný mikrobióm ovplyvňuje funkciu imunity, metabolizmu aj činnosť mozgu.
Podujatie sa uskutoční 26. októbra 2023 o 17.00 h v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 25. októbra 2023 na e-mail ncpvat@cvtisr.sk.
Doc. MUDr. Adela Penesová, PhD., pôsobí na oddelení klinického výskumu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, v. v. i. Špecializuje sa najmä na výskum obezity a sklerózy multiplex. Dva a pol roka pracovala v National Institute of Health (NIH) v sekcii pre výskum obezity a diabetu (vo Phoenixe v Arizone, USA). Je autorkou alebo spoluautorkou viac ako 77 vedeckých publikácií s viac ako 700 citáciami, h-indexom 16 (Scopus). Momentálne je zodpovednou riešiteľkou projektov so zameraním na výskum asociácie medzi črevným mikrobiómom, metabolickými poruchami u pacientov s chronickými ochoreniami a obezitou. Je odbornou garantkou slovenského nutričného softvéru Planeat (www.planeat.sk). Na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave vyučuje patologickú fyziológiu a na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave klinickú výživu. Je prezidentkou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
Text a foto NCP VaT