Kľúč k civilizácii

Podarilo sa potvrdiť a datovať nezávislú domestikáciu dvoch dôležitých hospodárskych zvierat vo východnej Ázii a v tichomorskej Južnej Amerike.

Žijeme v ére, keď už si veľká časť obyvateľov ekonomicky najrozvinutejších krajín veľmi neuvedomuje, z čoho vyrástol ich blahobyt. Mnohí sa správajú podľa bonmotu, že elektrina je zo zástrčky a potraviny zo supermarketu. V našej krajine to zatiaľ také tragické nie je. Nedávno vydaná kniha dokonca opisuje významný podiel našich spoluobčanov ako postsedliakov, s istým nádychom pejoratívnosti či povýšenosti medzi riadkami. Nečudo, naďalej v nás žije istá väzba na vidiek a v ére našich starých rodičov bolo ešte poľnohospodárstvo základom ekonomiky. No v súčasnosti, keď v ňom už pracuje len niekoľko percent obyvateľov, ktorí vďaka moderným technológiám uživia ostatných a produkujú aj na vývoz (hoci agrárny sektor vytvára pomerne malú časť HDP), si často neuvedomujeme či nedoceňujeme kľúčovú realitu: nebyť vzniku produkcie potravín formou poľnohospodárstva založeného na domestikácii rastlín a zvierat z voľnej prírody, nevznikla by ani civilizácia.

Diviak stojí na tráve
Zdrojovým druhom domestikácie svine domácej na začiatku neolitu bol diviak lesný, kredit Valetin Panzirsch.

Čo všetko by (ne)bolo

Naďalej by sme všetci boli lovci a zberači, teda takí, čo väčšinu času musia venovať neistému zápasu o holé prežitie a striedať dočasné sídla, lebo nutne migrujú za premenlivými zdrojmi potravy a ďalších potrieb. Neboli by profesijná špecializácia ani spoločenská stratifikácia. Všetci by sme robili v zásade to isté.
Ulovené či nazbierané jedlo by sa zväčša nedalo dlhodobejšie skladovať. A nedali by sa vytvárať jeho prebytky, aby sa časť ľudí už ďalej nemusela naháňať za každodennou obživou a mohla sa venovať remeslám, špeciálnym zručnostiam, rozvoju vzájomných vzťahov v rámci skupiny či jej ochrane a obrane. Veď predsa ľahšie sa robia nájazdy a takou či onakou formou sa rabuje a lúpeží, než v pote tváre pestuje, chová a vyrába, takže to napriek vysokému sprievodnému riziku mnohých zvádzalo a doteraz zvádza. Až na tom neskôr vyrástli politická správa, politické útvary, obchod a naplno sa rozvinula kultúra.

Veľká päťka a malá deviatka

Nechajme teraz bokom domestikáciu rastlín, akokoľvek bola dôležitá. Sústreďme sa na domestikáciu hospodárskych zvierat. Veľkých i malých je niekoľko desiatok, v rôznom stupni domestikácie a využívania ľuďmi. Americký geograf a fyziológ Jared Diamond z Kalifornskej univerzity v Los Angeles z nich pred vyše štvrťstoročím trefne vydelil štrnásť veľkých a najdôležitejších. Zaradil ich do dvoch skupín. Takzvanú veľkú päťku tvoria kozy, ovce, hovädzí dobytok, prasce a kone. Malú deviatku zasa ťava jednohrbá, ťava dvojhrbá, lama/alpaka, somár, sob, vodný byvol, jak, banteng a mithan (poslednú spomenutú dvojicu tvoria geograficky vymedzené ázijské varianty potomkov praturov).

Mapa pobrežia Číny s vyznačenými oblasťami výskumu
Mapka pobrežnej oblasti na východe Číny pri súčasnom Šanghaji ukazuje polohy dvoch výskumných lokalít (žlté symboly). Hore vteká do Východočínskeho mora rieka Jang-c’-ťiang, dole pri lokalitách rieka Čchien-tchang, kredit J. Wang et al./PNAS.

Pri niektorých je známe len jedno miesto či oblasť domestikácie, pri iných jej viaceré nezávislé ohniská, spolu s aspoň približným datovaním domestikácie toho-ktorého hospodárskeho zvieraťa. Práve do kategórie viacerých ohnísk patria dve nové zaujímavé štúdie. Jedna sa týka miesta a datovania domestikácie prasiec vo východnej Číne, zvierat z veľkej päťky, druhá domestikácie lám v severnom Čile, zvierat z malej deviatky.

Čínske svedectvo

Sedemčlenný americko-čínsky tím prvej štúdie, ktorú uverejnili v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, viedol Jiajing Wang z Dartmouth College v Hanoveri (štát New Hampshire, USA).

Celý článok nájdete v časopise Quark 7/2025.

Vďaka predplatnému si ho však môžete dočítať už teraz a získať aj prístup k exkluzívnemu obsahu!

Máte predplatné?

Autor článku: Zdeněk Urban