Umami tuniak

Je známe, že mačky obľubujú chuť tuniaka a vedci našli aj biologické vysvetlenie. Mačacie chuťové poháriky obsahujú receptory detegujúce umami – jednu z piatich základných chutí popri sladkej, kyslej, slanej a horkej. Umami je dokonca hlavnou chuťou, ktorú vyhľadávajú, pričom ich receptory sú osobitne nastavené na molekuly nachádzajúce sa v tuniakovi.

Foto iStockphoto/Svetlana Sultanaeva

Mačkám nechutí cukor, pretože im chýba kľúčový proteín na jeho vnímanie. Je to pravdepodobne preto, že ani v mäse nie je cukor, objasňuje Scott McGrane, vedúci výskumník pre senzorické vedy vo Waltham Petcare Science Institute. Majú tiež málo horkých chuťových receptorov. Niečo im však chutiť musí, a to niečo je slaná chuť mäsa. S. McGrane a jeho tím zistili, že chuťové poháriky mačiek exprimujú gény, ktoré vytvárajú receptor na detekciu umami. Pri testoch zvieratá uprednostňovali umami jedlo obsahujúce histidín a inozínmonofosfát – zlúčeniny, na ktoré je bohatý tuniak.
Mačky sa vyvinuli pred 10 000 rokmi v púštnych oblastiach Blízkeho východu, kde sa na jedálnom lístku sotva nachádzali ryby. Túto chuť asi nadobudli až časom. Už v starovekom Egypte boli zobrazované, ako jedia ryby a v stredovekých prístavoch konzumovali veľké množstvá rýb vrátane tuniaka, keď hodovali na zvyškoch, ktoré po sebe zanechali rybári.

Zo stránky Science spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2023. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.