Vzácna, ale nie pochúťka

Foto OSU

Hľuzovka (Tuber) je rod vreckatých húb (Ascomycota), respektíve označenie ich plodnice. Poznáme ich mnoho druhov a niektoré z nich sú cenené ako kulinárska pochúťka, najmä čierne, biele alebo hnedé hľuzovky. Keďže je ťažké nájsť ich, pretože sa vyskytujú len v niektorých geografických oblastiach, sú veľmi drahé. Americký štát Oregon a tichomorský severozápad sú domovom niekoľkých kulinárskych druhov, preto sa tento región stal jedným z najnavštevovanejších miest na svete na lov hľuzoviek. A práve v Kaskádových vrchoch v juhozápadnom Oregone sa tímu mykológov z Oregonskej štátnej univerzity (OSU), USDA Forestry Sciences Laboratory a Michiganskej štátnej univerzity podarilo objaviť nový druh hľuzovky. Nový druh je pomenovaný na počesť významného mykológa a zberateľa holotypov Dana Luoma za jeho príspevky do mykológie, uviedla výskumná pracovníčka Katedry rastlinnej a pôdnej vedy OSU Joyce Eberhartová. Novoobjavený druh Tuber luomae je červená hľuzovka, ktorá však gurmánov nepoteší – nemá totiž výraznú chuť vyhľadávanú maškrtníkmi. V každom prípade je aj táto hľuzovka, podobne ako huby vôbec, dôležitá pre zdravie lesov. Huby totiž poskytujú rastlinám živiny a môžu im tiež pomáhať odolávať suchu. Desiatky profesionálnych aj amatérskych mykológov hľadajú hľuzovky v západnom Oregone už viac ako storočie. No červenú hľuzovku našli iba na štyroch miestach, čo podľa mykológa z USDA Forestry Sciences Laboratory Jamesa Trappa naznačuje, že ide o veľmi zriedkavú hubu.

Zo stránky Phys.org spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 9/2020. Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.
Komentáre