Problém rastlinného mäsa

Rastliny s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad sója, sú základom alternatívneho, tzv. rastlinného mäsa. Nie je však jasné, koľko živín z nich sa dostane do ľudských buniek. Podľa vedcov ich bielkoviny nie sú pre bunky také prístupné ako tie z mäsa. Aby sa v alternatívnej… pokračuj

Ako zdravo starnúť

Bunky neustále vyrábajú nové proteíny, ale podobne ako automobilky, aj ony produkujú nepodarky. Vedci tvrdia, že práve tieto chybné proteíny potom urýchľujú starnutie. Výskum na Zürišskej univerzite sa zameral na ribozómy, bunkové linky na zostavovanie bielkovín. Keď tieto organely dostanú z jadra pokyn na vytvorenie… pokračuj

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Ideálne zloženie našej potravy by malo obsahovať 15 % energie… pokračuj