Hrozba v ľade

Podľa vedcov zo Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie majú staroveké patogény, ktoré unikajú z topiaceho sa permafrostu, potenciál poškodzovať mikrobiálne spoločenstvá a ohrozovať ľudské zdravie. Tím Giovanniho Stronu z JRC pomocou počítačových simulácií kvantifikoval ekologické riziká, ktoré predstavujú patogénne mikróby uviaznuté v ľade. Výskumníci experimentovali s… pokračuj

Chladničky na kolesách

Evolúcia má zmysel pre humor. Tisíce rokov bolo jednou z našich hlavných túžob zahriať sa. Keď sme boli na cestách, vzdychali sme za teplom domova a symbolom bezpečia aj zdravia bolo teplé jedlo. Karta sa odrazu obracia. Klimatizácia sa stará, aby naše moderné domovy tým… pokračuj

Ľad mizne, hladiny stúpajú

Správa ESA vychádzajúca z údajov vedeckej družice CryoSat o hrúbke ľadových vrstiev na našej planéte potvrdzuje zmenšovanie ľadovcov až o dve percentá. Európska vesmírna agentúra (European Space Agency, ESA) vo svojej správe o meraní hrúbky ľadových vrstiev pokrývajúcich povrch našej planéty, ktorá bola vydaná koncom… pokračuj

Amorfný ľad

Vedci z Cambridgeskej univerzity a University College London objavili novú formu ľadu, ktorá sa viac ako ktorákoľvek iná podobá tekutej vode a môže byť kľúčom k jej pochopeniu. Nová forma ľadu je amorfná. Na rozdiel od bežného kryštalického ľadu, kde sa molekuly usporiadajú do pravidelného… pokračuj

Lámače ľadu

Prvé, čo nám pri predstave ľadoborca obyčajne príde na um, je masívne plavidlo, ktoré sa prelamuje bielou pustatinou ďalekého severu. Prvé ľadoborce boli oveľa menšie a jednoduchšie ako tie súčasné. Zatiaľ čo sa severania učili prekonávať zamrznuté moria, kontinentálni Európania lámali ľady na riekach sekerami… pokračuj

Roztopený december

Z meteorologického hľadiska je december zimným mesiacom už od svojho prvého dňa. Zimný slnovrat sa však začne až 21. decembra 2022 o 22:48 h. V tej chvíli Slnko na svojej zdanlivej púti po oblohe dosiahne najjužnejší bod svojej dráhy a začne sa vracať späť na… pokračuj

Ako vzniká zmrzlina

Vrcholí leto a to pre mnohých znamená okrem tepla a kúpania aj zvýšený príjem zmrzliny. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako sa zmrzlina vyrába? Keď necháme zamrznúť vodu, vznikne tvrdý ľad. Čo treba spraviť, aby namiesto ľadu vzniklo niečo mäkšie? Stačí si spomenúť na zimu… pokračuj

Mesiac plný prekvapení

Pred miliardami rokov sa na Mesiaci rozpútala séria sopečných erupcií, ktoré pokryli povrch horúcou lávou. Tá vytvorila tmavé škvrny – moria, ktoré v súčasnosti dávajú Mesiacu jeho známy vzhľad. Výskum Coloradskej univerzity v Boulderi (CU) naznačuje, že sopky mohli zanechať ďalší trvalý vplyv: ľadové kryhy… pokračuj

Proti chrumkavej zmrzline

Zmrzlina obsahuje malé kryštáliky ľadu. Tie sa zväčšujú, keď prirodzené výkyvy teploty v mrazničke spôsobujú ich topenie a rekryštalizáciu. Stabilizátory v zmrzline – guarová alebo karobová guma – pomáhajú brzdiť ich rast, ale úplne ho nezastavia. A keď kryštáliky dosiahnu priemer 50 mikrometrov, zmrzlina získa… pokračuj

Zmätená voda

Kvapaliny sa ochladzovaním zvyčajne stávajú hustejšími. Sladká voda je však najhustejšia pri 4 °C, a keď chladne ďalej, stáva sa menej hustou a stúpa. Ľadové stĺpce ponorené v tekutej vode sa tak môžu topiť do troch rôznych tvarov podľa teploty vody. Matematik z Newyorskej univerzity… pokračuj