Ako vzniká zmrzlina

Vrcholí leto a to pre mnohých znamená okrem tepla a kúpania aj zvýšený príjem zmrzliny. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako sa zmrzlina vyrába? Keď necháme zamrznúť vodu, vznikne tvrdý ľad. Čo treba spraviť, aby namiesto ľadu vzniklo niečo mäkšie? Stačí si spomenúť na zimu… pokračuj

Mesiac plný prekvapení

Pred miliardami rokov sa na Mesiaci rozpútala séria sopečných erupcií, ktoré pokryli povrch horúcou lávou. Tá vytvorila tmavé škvrny – moria, ktoré v súčasnosti dávajú Mesiacu jeho známy vzhľad. Výskum Coloradskej univerzity v Boulderi (CU) naznačuje, že sopky mohli zanechať ďalší trvalý vplyv: ľadové kryhy… pokračuj

Proti chrumkavej zmrzline

Zmrzlina obsahuje malé kryštáliky ľadu. Tie sa zväčšujú, keď prirodzené výkyvy teploty v mrazničke spôsobujú ich topenie a rekryštalizáciu. Stabilizátory v zmrzline – guarová alebo karobová guma – pomáhajú brzdiť ich rast, ale úplne ho nezastavia. A keď kryštáliky dosiahnu priemer 50 mikrometrov, zmrzlina získa… pokračuj

Zmätená voda

Kvapaliny sa ochladzovaním zvyčajne stávajú hustejšími. Sladká voda je však najhustejšia pri 4 °C, a keď chladne ďalej, stáva sa menej hustou a stúpa. Ľadové stĺpce ponorené v tekutej vode sa tak môžu topiť do troch rôznych tvarov podľa teploty vody. Matematik z Newyorskej univerzity… pokračuj

Okamžité zmrazenie

Mrazničku má každý z nás doma a určite sme si už v lete pripravovali kocky ľadu. Prípadne nám napadlo dať nápoj vo fľaši priamo chladiť do mrazničky. Ak sme potom na takúto fľašu na pár hodín zabudli, čakalo nás v mraziacom boxe nemilé prekvapenie. Keď… pokračuj

Minerál s mnohými tvárami

Musíte byť dobre podkutí v chémii na to, aby ste sa nepozastavili nad tvrdením, že ľad je minerál. Je to skutočne tak, aj keď v mineralogických príručkách sa o ľade nedozviete buď nič, alebo len veľmi málo. Najjednoduchšia definícia spomenutého minerálu – teda ľadu –… pokračuj

Hustota kvapalín

Archimedov zákon sa dá zhrnúť aj do pravidla o hustotách. Ak má teleso menšiu hustotu ako kvapalina, do ktorej je umiestnené, pláva. Ak má teleso väčšiu hustotu ako daná kvapalina, potápa sa. A ak sa hustota telesa rovná hustote kvapaliny, teleso sa v nej vznáša.… pokračuj

A ľady sa pohli…

Vedecký tím z britskej Leedskej univerzity, ktorý ako prvý uskutočnil prieskum globálnych strát ľadu na Zemi pomocou satelitných údajov, zistil, že rýchlosť, akou sa roztápa ľad na celej planéte, sa zvyšuje. Medzi rokmi 1994 až 2017 sa stratilo 28 biliónov ton ľadu, čo zodpovedá 100… pokračuj

Hľadá sa vinník

Ak položíte otázku Prečo je ľad klzký?, mnohí z oslovených budú zaskočení. Je to dosť častá reakcia na otázky týkajúce sa samozrejmých vecí. Pripojte k nej ďalšiu Prečo sa nemožno kĺzať na asfaltovom chodníku? A prvá otázka začína mať zmysel. Prvé, čo by nám mohlo… pokračuj

Od prežitia k zábave

Zimné obdobie sa spája so sánkovaním, lyžovaním a korčuľovaním či šmýkaním na ľade. Súčasné užívanie si týchto radovánok je však dôsledkom uľahčenia si života našich prapredkov, ktorí si takto zjednodušovali zabezpečenie obživy a dopravy. Sneh a ľad nekomplikuje život len súčasným cestárom, ale človeku spôsobovali problémy… pokračuj