Mäsoryža pre gurmánov

Nový laboratórne vypestovaný mäsový výrobok spája ryžové zrná s kravskými bunkami. Ryža funguje ako lešenie, na ktorom rastú tukové alebo svalové bunky. Spolu vytvárajú ryžovo-mäsový hybrid, ktorý sa varí v pare na ružovohnedú kašu. Chuť je lahodná, orechová a trochu sladká, objasňuje chemická inžinierka Sohyeon… pokračuj

Problém rastlinného mäsa

Rastliny s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad sója, sú základom alternatívneho, tzv. rastlinného mäsa. Nie je však jasné, koľko živín z nich sa dostane do ľudských buniek. Podľa vedcov ich bielkoviny nie sú pre bunky také prístupné ako tie z mäsa. Aby sa v alternatívnej… pokračuj

A pečieme do hneda

V predchádzajúcom článku série Veda v kuchyni sme sa detailnejšie pozreli na to, ako čo i len malá zmena teploty môže viesť k radikálne odlišným výsledkom pri varení. Ukázali sme si to na príklade vareného vajíčka. V tomto článku si priblížime vplyv teploty na výslednú… pokračuj

Biftek z tlačiarne

Ľudia už celé desaťročia hľadajú náhrady tradičných potravín. Morské riasy, sója a sójové produkty, dokonca hmyz… riešenia sa hľadajú aj pre klasických mäsožravcov medzi nami. A možno sú prekvapivo jednoduché. Možno sa napokon ukáže, že tou najlepšou náhradou za mäso bude – mäso. Také, ktorého… pokračuj

Rozhodlo jedlo

Nový výskum Helsinskej univerzity naznačuje, že domestikáciu psov je potrebné chápať v zmysle konkurenčného boja o zdroje v obzvlášť nepriaznivom prostredí, ktoré prevládalo v severnej Eurázii počas druhej časti poslednej ľadovej doby pred 29 000 až 14 000 rokmi. Počas zím bol nedostatok rastlinnej potravy,… pokračuj