Mäsoryža pre gurmánov

Foto Yonsei University

Nový laboratórne vypestovaný mäsový výrobok spája ryžové zrná s kravskými bunkami. Ryža funguje ako lešenie, na ktorom rastú tukové alebo svalové bunky. Spolu vytvárajú ryžovo-mäsový hybrid, ktorý sa varí v pare na ružovohnedú kašu. Chuť je lahodná, orechová a trochu sladká, objasňuje chemická inžinierka Sohyeon Parková z univerzity Yonsei v Soule. Hovädzia ryža by mohla ponúknuť udržateľnejší spôsob konzumácie mäsa.
Súčasné metódy výroby mäsa zahŕňajú chov hovädzieho dobytka, ktorý si vyžaduje rozsiahle plochy pasienkov a každoročne vypúšťa do atmosféry viac ako 100 miliónov ton metánu. Medzi možné náhrady patria chov cvrčkov a výmena mäsa za fermentované spóry húb. Ďalším spôsobom, ako nahradiť hovädzinu, je laboratórne vypestované mäso.
S. Parková a jej kolegovia pokryli ryžové zrná rybacou želatínou a enzýmami a potom do každého zrna pridali kravské bunky. Rybí povlak pomohol bunkám priľnúť k zrnkám a rásť v nich. Ryža ponúka štruktúru, na ktorú sa bunky môžu prilepiť, podobne ako vinič šplhajúci sa po mreži, a ktorá im dodáva väčšiu pevnosť podobnú mäsu. Z výživového hľadiska má hybrid len o 8 % viac bielkovín ako bežná ryža. Vedkyňa dúfa, že toto číslo sa jej podarí zvýšiť tým, že do každého zrnka vtesná viac kravských buniek.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 4/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.