Predkovia milovali ovocie

Analýza stoviek fosílnych zubov primátov z Fajjúmskej oázy, púštnej kotliny v Egypte, ukázala, že len niekoľko z nich bolo zlomených. Naznačuje to, že zvieratá častejšie konzumovali ľahko požuteľné potraviny, napríklad ovocie, než tvrdé semená alebo orechy, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie zubov. Zuby patrili piatim… pokračuj

Matematika jabĺk

Jablká sú relatívne guľovité okrem charakteristickej jamky v hornej časti, kde vyrastá stopka. Tím matematikov a fyzikov skúmal ich rast a výsledok zverejnili v časopise Nature Physics. Podľa nich sú biologické tvary často organizované prítomnosťou štruktúr, ktoré slúžia ako ohniská. Tieto ohniská môžu mať niekedy… pokračuj

Mikroskopická továreň

Pre niekoho exotické ovocie, ktoré sa často objavuje na našich stoloch v predvianočnom čase, pre iného každodenná súčasť jedálneho lístka. Aj keď šúpanie granátového jablka zaberie viac času, šťavnaté a chutné semená ukryté pod tvrdou šupkou nám svojimi pozitívnymi účinkami túto námahu vynahradia. Za svoje… pokračuj

Liečivé brusnice

Najnovšia štúdia Anne Kivimäkiovej z Katedry farmakológie Helsinskej univerzity potvrdzuje, že spotreba potravín bohatých na polyfenoly, ktoré sú najmä v bobuľovom ovocí, ale aj v čaji a kakau, má priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Cieľom štúdie bolo skúmať účinky brusníc a čiernych ríbezlí a štiav… pokračuj