Mravce robia jogurt

Moderný jogurt, pri ktorom sa využíva iba niekoľko druhov mikróbov, znamená kompromis vhodný pre každého. Chuť tradičného domáceho jogurtu, pri ktorom sa využíva celé množstvo bakteriálnych druhov, sa však líši podľa toho, kto a ako ho vyrobil. Podľa antropologičky Sevgi Mutlu Sirakovej z Mníchovskej univerzity… pokračuj

Geolokality v okolí Bratislavy 3

Viete, čo možno objavovať v Bratislave a okolí? Hovoria vám niečo pojmy Devínska brána, antecedentný prielom, obtočník, diorit či Bonanza? V dvadsiatej štvrtej časti navštívime ďalšie geolokality v Bratislave a blízkom okolí. Uzatvárajú rubriku Geodiverzita Slovenska, ktorá ponúkala zaujímavosti o objektoch neživej prírody v jednotlivých regiónoch Slovenska… pokračuj

Príroda v plastovej dobe: Ako mikroplasty ovplyvňujú rastliny?

Čo majú spoločné Antarktída, materské mlieko, Himaláje, veľryba a mrkva? Na prvom stupni základnej školy je správnou odpoveďou to, že sa v slovách nachádza písmeno a. Sofistikovanejšia odpoveď (alebo dôsledok vyprchania kľúčových vedomostí zo ZŠ a nutnosť zaloviť vo vodách vysokoškolských poznatkov) je, že sa v nich potvrdila… pokračuj

Malí experti na pachy a vône

Je ráno, babka na stôl vyloží čerstvo napečenú bublaninu a keď prídeme do kuchyne, vypukne ohňostroj zmyslov. Najprv nastupuje zrak, ktorý v nás spustí Pavlovov reflex, potom hmat, keď sa dotýkame toho vláčneho cesta a berieme si do každej ruky aspoň jeden kúsok, čuch a chuť sú veľké finále… pokračuj

Necht na palci, pazúry všade inde

Hlodavce možno ovládli svet aj vďaka pravidlu palcových nechtov. Hoci majú mnohé druhy zahnuté pazúry na lezenie a hrabanie, na palci im často rastie plochý necht. Ten zlepšuje úchop a jemnú manipuláciu napríklad pri lúskaní orechov a semien, čo dopĺňa výhodu veľkých zubov a silných žuvacích svalov. Tím evolučnej… pokračuj

Efektívnejšie než lesy

Rašeliniská sa vyskytujú najmä na severe Európy, no našli by sme ich aj inde, a to aj na Slovensku. U nás však ide len o zvyšky, viac ako 90 % bolo zničených napríklad pri odvodňovaní na poľnohospodárske účely či pre ťažbu rašeliny. Aj to, čo sa zachovalo, je… pokračuj

Pestrý jedálniček hadov

Pred 65 rokmi sa verejnosť po prvýkrát mohla dozvedieť, že užovka obojková loví aj slimáky s ulitou. V roku 2022 sa podobné vzácne pozorovanie podarilo aj na Slovensku. Niektorí ľudia sú zanietení chovatelia hadov, zatiaľ čo iní majú z týchto živočíchov chorobný strach. Odborne tomu… pokračuj

Mliečne huby

Patria medzi naše známe a hojne rozšírené huby, nájdeme ich vo všetkých typoch lesa a často vo veľkom množstve. U nás rastie asi 120 druhov, no len niektoré z nich sú jedlé. Od ostatných húb ich rozoznáme pomerne ľahko – pri poranení alebo rozlomení plodnice ronia biele, oranžové alebo… pokračuj

Keď príroda rozpráva

Keď lístie dlho nepadá, tuhá zima sa prikráda. Aj takto zneli múdrosti našich predkov, ktorí si pravidelné zmeny v prírode pozorne všímali. V súčasnosti tomu hovoríme fenológia – veda, ktorá skúma opakujúce sa prírodné javy, nám vie o zmene klímy veľa napovedať. Fenológia skúma pučanie kvetov, rast listov… pokračuj