Tekuté roboty

Inžinieri navrhli miniatúrne roboty, ktoré prechádzajú medzi kvapalným a pevným stavom. Vedia meniť svoj tvar, sú magnetické a dokážu viesť elektrinu. Tam, kde sú tradičné roboty tvrdé a strnulé, majú mäkké roboty opačný problém; sú ohybné, ale slabé a ťažko sa ovládajú. Ak dáme robotom… pokračuj

Amorfný ľad

Vedci z Cambridgeskej univerzity a University College London objavili novú formu ľadu, ktorá sa viac ako ktorákoľvek iná podobá tekutej vode a môže byť kľúčom k jej pochopeniu. Nová forma ľadu je amorfná. Na rozdiel od bežného kryštalického ľadu, kde sa molekuly usporiadajú do pravidelného… pokračuj

Temperovanie čokolády

V predchádzajúcich článkoch našej série sme sa venovali zmenám skupenstva niektorých látok z makroskopického aj mikroskopického pohľadu a využitiu rôznych metód, ktoré vychádzajú zo skupenských premien v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na to, aká veda sa skrýva za prípravou kvalitnej tabuľky čokolády. Presuňme… pokračuj

Väzby medzi molekulami

V predchádzajúcich článkoch našej rubriky sme sa začali venovať zmene skupenstva látok a uviedli sme si, ako sa správajú pri rôznych teplotách a tlakoch. Teraz sa pozrieme na zmenu skupenstva z mikroskopického hľadiska a objasníme si správanie niektorých látok pri kontakte s inými. Už sme… pokračuj

Zmeny skupenstva v kuchyni

V predchádzajúcom článku našej série sme si ukazovali, ako pripraviť delikátny lávový koláč: potrebné je vystriehnuť moment, keď ešte stred koláča neprejde z tekutého do tuhého skupenstva. Pozrime sa teraz na skupenstvá látok podrobnejšie. Vo fyzike rozlišujeme tri základné skupenstvá hmoty: tuhé, kvapalné a plynné.… pokračuj

Hľadá sa vinník

Ak položíte otázku Prečo je ľad klzký?, mnohí z oslovených budú zaskočení. Je to dosť častá reakcia na otázky týkajúce sa samozrejmých vecí. Pripojte k nej ďalšiu Prečo sa nemožno kĺzať na asfaltovom chodníku? A prvá otázka začína mať zmysel. Prvé, čo by nám mohlo… pokračuj

Nie je ľad ako ľad

Poviete si, čo to už môže byť za vedu okolo ľadu. No voda nie je iba taká jednoduchá zlúčenina. Rozdiely medzi skupenstvami (fázami) sú univerzálne, nemusí ísť iba o vodu. Molekuly takmer všetkých látok majú veľkosť desatín nanometra. Tri skupenstvá Pri dostatočne vysokých teplotách sa… pokračuj

Záhadné skupenstvo vody

Skupenské stavy vody – ľad, voda a para – sú asi každému dobre známe. Existuje však aj taká forma tejto najobyčajnejšej látky na Zemi, ktorú nemožno zaradiť k žiadnemu z nich. Aj napriek jej dlhodobému využívaniu ju dosiaľ takmer nik nevidel. Volá sa superkritická voda.… pokračuj