Ovsené zdravie na tanieri

Ovos sa kedysi považoval za potravinu chudobných. No aj vďaka nemu ľudia prežili ťažšie obdobia. V súčasnosti prežíva veľký návrat a vracia sa aj do každodenného jedálneho lístka. Ovos siaty (Avena sativa L.) je stará plodina. Prvé dôkazy o jeho výskyte siahajú do bronzovej doby.… pokračuj

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Ideálne zloženie našej potravy by malo obsahovať 15 % energie… pokračuj

Jedlo preferujeme (aj) podľa farby

Zelená znamená choď, červená stoj!  Tým sa riadime (alebo by sme sa mali riadiť) pri prechádzaní po priechodoch pre chodcov vybavených semaformi. Najnovšie výskumy ukazujú, že tzv. farebným kódom sa riadime – celkom podvedome – aj pri iných našich činnostiach, napríklad pri výbere jedla či… pokračuj