Jedlo preferujeme (aj) podľa farby

Zelená znamená choď, červená stoj!  Tým sa riadime (alebo by sme sa mali riadiť) pri prechádzaní po priechodoch pre chodcov vybavených semaformi. Najnovšie výskumy ukazujú, že tzv. farebným kódom sa riadime – celkom podvedome – aj pri iných našich činnostiach, napríklad pri výbere jedla či potravy. Tím vedcov z International School for Advanced Studies (Medzinárodná škola pre pokročilé štúdie, známa pod skratkou SISSA) v talianskom Terste totiž prišiel k záveru, že zrak je zrejme naším hlavným zmyslom, používaným pri voľbe potravy či jedla. Snáď najzaujímavejším faktom, na ktorý taliansky tím prišiel, je ten, že pri výbere jedla majú farby presne opačný význam ako pri semaforoch. Červená farba jedla znamená čosi ako vezmi si to, zelená tak toto radšej nie. Podľa niektorých teórií sa náš systém videnia vyvíjal tak, aby ľahko identifikoval veľmi výživné bobuľové plody, ovocie a zeleninu, vysvetľuje Raffaella Rumiatiová, koordinátorka štúdie o výbere potravy podľa farby. Čím je totiž surová potrava červenšia, tým pravdepodobne má väčšiu výživnú hodnotu. Možno tento v našom podvedomí hlboko uložený farebný kód je príčinou toho, že zelený špenát či iné zelené jedlá niektorým ľuďom vôbec nechutia.

RM

Foto pixabay