Zmätená voda

Kvapaliny sa ochladzovaním zvyčajne stávajú hustejšími. Sladká voda je však najhustejšia pri 4 °C, a keď chladne ďalej, stáva sa menej hustou a stúpa. Ľadové stĺpce ponorené v tekutej vode sa tak môžu topiť do troch rôznych tvarov podľa teploty vody. Matematik z Newyorskej univerzity… pokračuj

Neobvyklá diera

Vedci používajúci údaje zo satelitu Copernicus Sentinel-5P zaznamenali, že vrstva ozónu nad Arktídou sa rekordne stenčila, a tak sa nad oblasťou severného pólu vytvorila neobvyklá ozónová diera. Kým ozónová diera na juhu nad Antarktídou sa vytvára každoročne počas austrálskej jari, ozónové diery nad Arktídou sú zriedkavé.… pokračuj

Po oceáne už aj rieky

Priemerná teplota oceánu bola v roku 2019 o 0,075 stupňa vyššia, ako bol priemer z rokov 1981 – 2010. Podľa vedcov tak svetové oceány dosiahli v roku 2019 rekordnú teplotu. Globálne otepľovanie má však vplyv nielen na oceány a moria. Vedci zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu… pokračuj

Extrém ľuďom nesvedčí

Polročná tma, -50 °C, stále rovnaká krajina, nemožnosť rýchlo vycestovať… Podľa vedeckého tímu Alexandera Stahna z laboratória Centra pre vesmírnu medicínu a extrémne prostredie Univerzitnej nemocnice Charité v Berlíne môže mať dlhodobý pobyt v takýchto podmienkach výrazný vplyv na ľudský mozog. Vedci pomocou magnetickej rezonancie… pokračuj

Istota megasúboru

Štyri bilióny satelitných meraní teploty oceánov a morí, ktoré sa uskutočnili od roku 1981 do roku 2018, zlúčili do jediného dátového súboru. Vznikol tak globálny rekord, ktorý však pomôže najmä klimatológom. Súbor totiž bude hrať kľúčovú úlohu pri hodnotení globálnych modelov používaných na predpovedanie toho,… pokračuj

Vedátor 2 + 1: Fyzika pri rekorde

Lietanie vo formácii V Nevyhnutný aspekt pri lietaní je tvorba vzdušných vírov. Let je možný vďaka tomu, že pod krídlami je väčší tlak ako nad nimi. Vzduch spod krídel sa snaží dostať nad ne, obtiecť ich, čo vyvolá vírové prúdenie, ktoré sa tiahne za krídlami.… pokračuj

Pena do extrémnych mrazov

Na čínskej Nankai University a americkej Rice University pripravili penu, ktorá si zachováva stabilitu aj pružnosť v extrémnom teplotnom rozmedzí. Väčšina materiálov sa totiž pri nízkych teplotách stáva krehkými, lámu sa a drobia. Vedci teraz pripravili niečo na spôsob oxidu grafénu, keď listy grafénu narezali… pokračuj

Čaj – a toľko vedy!

Predstava kuchyne ako fyzikálneho laboratória sa zdá byť rovnako uletená ako varenie na demonštráciu fyzikálnych javov. Oboje však súvisí s fyzikou väčšmi, ako sa na prvý pohľad zdá. Veľkú chybu robia tí, ktorí zatvárajú fyziku len do učebníc a laboratórií. Fyzika, či ešte lepšie –… pokračuj

Pažravejší hmyz

S narastajúcimi teplotami a otepľovaním podnebia budú hladné húsenice ešte hladnejšie a ich výskyt bude hojnejší, takže straty plodín spôsobené škodcami môžu narastať. Tvrdí to Curtis Deutsch z Washingtonskej univerzity v Seattle, podľa ktorého bude hmyz čoraz viac ujedať z nášho taniera. Keďže teplota nabudzuje… pokračuj

Hydrotermálne deje v laboratóriách a v prírode

Chemické reakcie vo vodných roztokoch pri vysokých tlakoch a teplotách – hydrotermálne syntézy, využívajú chemici na prípravu mnohých látok. Tieto reakcie však prebiehajú i v prírode, napríklad v blízkosti podmorských sopiek, a vďaka nim vznikli aj mnohé ložiská rúd. V predstavách väčšiny z nás sú… pokračuj