Všadeprítomné mikroplasty

Drobné plastové častice sa našli na najhlbších a najodľahlejších miestach zemského povrchu, v rôznych organizmoch vrátane človeka a v nedávno publikovanej štúdii ich vedci po prvýkrát odhalili aj v ľudskej krvi. Na vymedzenie definitívnych reálnych rizík spojených s mikroplastami je potrebný hlbší výskum. O tejto… pokračuj

Sucho vyhnalo Vikingov

Viac ako 450 rokov žili v južnom Grónsku osadníci zo Škandinávie. V čase najväčšieho rozmachu tam približne 3 000 severanov chovalo dobytok, ovce a kozy. Potom zmizli. Ich záhadné zmiznutie v 14. storočí sa pripisuje rôznym príčinám, od klesajúcich teplôt a zlého hospodárenia s pôdou… pokračuj

Kolo, kolo mlynské

O sile vody asi nikto nemusel poúčať generácie ľudí, ktorí sa usádzali na brehoch vodných tokov. Bola zjavná a často ničivá. Istý čas trvalo, než sa ľudstvo naučilo vodnú energiu spoľahlivo využívať pre seba. Na to, aby sa energia vody dala využívať, museli ľudia najprv… pokračuj

Zmätená voda

Kvapaliny sa ochladzovaním zvyčajne stávajú hustejšími. Sladká voda je však najhustejšia pri 4 °C, a keď chladne ďalej, stáva sa menej hustou a stúpa. Ľadové stĺpce ponorené v tekutej vode sa tak môžu topiť do troch rôznych tvarov podľa teploty vody. Matematik z Newyorskej univerzity… pokračuj

Kyseliny v kuchyni

V predchádzajúcom článku našej série sme si povedali o tom, čo sú kyseliny a čím sú charakteristické. Taktiež sme uviedli niektoré kuchynské kyseliny, s ktorými sa bežne stretávame, a poskytli sme návod na výrobu jednoduchého pH indikátora. V tomto článku sa bližšie pozrieme na využitie… pokračuj

Industriálne zelené oázy

Vplyv človeka na krajinu z dôvodu využívania modernej techniky a technológií, ako aj z dôvodu uspokojovania potrieb rastúcej ľudskej populácie je čoraz výraznejší. Dochádza pri tom okrem iného k znižovaniu až strate biologickej rozmanitosti. Ako vyzerá biodiverzita v priemyselných parkoch a ako ju môžeme obnoviť… pokračuj

Farebný dážď

Odpoveď na otázku, kde a ako vzniká dážď, sa zdá byť jednoduchá: predsa v oblakoch z oblakov. No iste každý vie, že neprší z každého oblaku. Prečo je to tak? Už vieme, že oblaky vznikajú kondenzáciou vodnej pary, ktorá sa dostala do ovzdušia odparovaním z… pokračuj

Okamžité zmrazenie

Mrazničku má každý z nás doma a určite sme si už v lete pripravovali kocky ľadu. Prípadne nám napadlo dať nápoj vo fľaši priamo chladiť do mrazničky. Ak sme potom na takúto fľašu na pár hodín zabudli, čakalo nás v mraziacom boxe nemilé prekvapenie. Keď… pokračuj

Veže v krajine

Hodnota vodojemov nemusí súvisieť s ich vekom. Sú to totiž pamiatky, ktoré sú, azda s výnimkou železničných vodojemov a rezervoárov vody stredovekých hradov, od svojho postavenia stále funkčné, pravidelne udržiavané a obnovované. Hoci určite nie všetky vodojemy vidno nad zemou, veže, ktoré vidno, dotvárajú reliéf… pokračuj

Héliový balón v autobuse

Prečo sa dva balóny nevedia porozprávať v idúcom autobuse? Lebo jeden je naplnený vzduchom a druhý héliom. Bazinga! (výraz Sheldona Coopera zo seriálu Teória veľkého tresku upozorňujúci na výstižný žart, pozn. red.) Videonávod tohto pokusu, ako aj všetkých predchádzajúcich nájdete na stránke video.matfyzjein.sk/experimenty. Pomôcky Uzatvárateľná… pokračuj