Ako vzniká zmrzlina

Vrcholí leto a to pre mnohých znamená okrem tepla a kúpania aj zvýšený príjem zmrzliny. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako sa zmrzlina vyrába? Keď necháme zamrznúť vodu, vznikne tvrdý ľad. Čo treba spraviť, aby namiesto ľadu vzniklo niečo mäkšie? Stačí si spomenúť na zimu… pokračuj

Proti chrumkavej zmrzline

Zmrzlina obsahuje malé kryštáliky ľadu. Tie sa zväčšujú, keď prirodzené výkyvy teploty v mrazničke spôsobujú ich topenie a rekryštalizáciu. Stabilizátory v zmrzline – guarová alebo karobová guma – pomáhajú brzdiť ich rast, ale úplne ho nezastavia. A keď kryštáliky dosiahnu priemer 50 mikrometrov, zmrzlina získa… pokračuj

Pochúťka (nielen) v horúčavách

So zvyšujúcou sa teplotou čoraz väčší počet maškrtníkov obklopuje stánky so zmrzlinou. Ako a kedy prišlo ľudstvo k zmrzline? Za predchodcami súčasnej zmrzliny sa musíme vybrať do starovekej Ázie. Asi pred 3 000 rokmi si Peržania dávali do misiek sneh, ktorý polievali koncentrovanou hroznovou šťavou.… pokračuj