Chémia cibetkovej kávy

Ázijské cibetky palmové (Paradoxurus hermaphroditus) sú mačkovité cicavce, ktoré milujú dozreté kávové plody. Cibetky strávia dužinu a zrná vylúčia v truse: výsledná káva je taká cenená, že zrná môžu stáť 600 až 1 300 dolárov za libru (0,45 kg). Má však naozaj jedinečné chemické zloženie? Zoológ Ramit Mitra z Centrálnej univerzity v Kérale v Indii sa s kolegami zameral na oblasť Kodagu v južnej Indii, región produkujúci robustu, ktorý je aj domovom divých cibetiek palmových. Tím zbieral z kávových plantáží vzorky trusu aj nezjedené zrná.

Cibetka palmová
Foto istockphoto.com/DikkyOesin

Zrná prechádzajúce cez cibetky mali vyšší obsah tuku a dvoch metylesterov mastných kyselín: metylesteru kyseliny kaprylovej a metylesteru kyseliny kaprovej. Tuk môže výrazne ovplyvniť arómu a chuť kávy a mastné kyseliny môžu pridať mliečnu príchuť. Cibetkové zrná mali aj nižší obsah bielkovín a kofeínu v porovnaní s nezjedenými zrnami, čo by vysvetľovalo menšiu horkosť tejto kávy v porovnaní s inými. Cibetková káva má teda jedinečnú chémiu, no konkrétnu chuť treba brať s rezervou, upozorňujú vedci. Analýzy sa totiž robili na nepražených zrnách; praženie môže chuť pozmeniť tým, že mení kyslosť a koncentrácie ďalších parametrov. Navyše väčšina cibetkovej kávy sa vyrába z iného druhu zrna, z arabiky.

Zo stránky ScienceNews spracovala Barbora Prikrylová

Viac takýchto článkov a exkluzívneho obsahu môžete získať vďaka predplatnému.

Máte predplatné?