Čím menší, tým jedovatejší

Škorpión z rodu Hadogenes, foto wikipédia/Ryanvanhuyssteen, CC BY-SA 4.0

Vedci overili domnienku, že väčšie škorpióny sú menej smrteľné. Škorpióny ročne bodnú viac ako milión ľudí a zabijú viac ako 3 000 z nich. Obete zvyčajne nevedia, aký druh ich bodol, takže lekári musia hádať, ako tieto zranenia najlepšie liečiť.
Toxín škorpióna môže spôsobiť všetko od intenzívnej bolesti a necitlivosti až po svalové kŕče, slinenie a nepravidelný srdcový tep. Lekári niekedy podávajú protijed, napriek tomu však môžu byť bodnutia smrteľné, najmä ak má obeť alergickú reakciu. Kevin Healy, ekológ z Írskej národnej univerzity v Galway, a jeho kolegovia analyzovali 36 druhov škorpiónov pokrývajúcich celú veľkostnú škálu: od mexického škorpióna Centruroides noxius veľkosti vlašského orecha až po škorpióna Hadogenes granulatu, ktorý je päťkrát väčší. Jed tohto škorpióna je mierne dráždivý, zatiaľ čo jed niektorých drobnejších škorpiónov môže u obetí vyvolať šok. Vedci tiež zistili, že bodnutia škorpiónov so štíhlymi klepetami sú smrteľnejšie.
Zistenia poukazujú na evolučný kompromis, objasňuje Bryan Fry z Queenslandskej univerzity v Austrálii. Keď sa škorpióny objavili, pri útoku na korisť sa spoliehali na veľké klepetá pripomínajúce kraby. Keď sa však u nich vyvinulo smrteľné žihadlo, prestali potrebovať klepetá.

Zo stránky Science spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 6/2022. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.
Komentáre