Vegetarián-záchranca

Podľa vedcov z Kalifornskej univerzity v Irvine (UCI), ktorí študujú genóm nezvyčajnej ryby Cebidichthys violaceus, ponúka táto ryba, nazývaná aj opičí úhor, nové možnosti získavania bielkovín z potravy. Ryba má kyslý žalúdok, tenké a hrubé črevo a jej tráviaca sústava je podobná ľudskej. Opičí úhor patrí medzi… pokračuj

Zradná fruktóza

Vedecký tím z Lekárskej fakulty Harvardovej univerzity zistil, že vysoké hladiny fruktózy – ale nie glukózy – v strave s vysokým obsahom tukov spomaľujú až zastavujú schopnosť pečene správne metabolizovať tuk. Vedci v sérii štúdií na zvieratách porovnávali účinky na metabolizmus pri šiestich rôznych diétach,… pokračuj

Ovsené zdravie na tanieri

Ovos sa kedysi považoval za potravinu chudobných. No aj vďaka nemu ľudia prežili ťažšie obdobia. V súčasnosti prežíva veľký návrat a vracia sa aj do každodenného jedálneho lístka. Ovos siaty (Avena sativa L.) je stará plodina. Prvé dôkazy o jeho výskyte siahajú do bronzovej doby.… pokračuj

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Ideálne zloženie našej potravy by malo obsahovať 15 % energie… pokračuj

Jedlo preferujeme (aj) podľa farby

Zelená znamená choď, červená stoj!  Tým sa riadime (alebo by sme sa mali riadiť) pri prechádzaní po priechodoch pre chodcov vybavených semaformi. Najnovšie výskumy ukazujú, že tzv. farebným kódom sa riadime – celkom podvedome – aj pri iných našich činnostiach, napríklad pri výbere jedla či… pokračuj