Dôležitá rovnováha

Množstvo tuku v našom tele závisí od rovnováhy medzi prísunom energie a jej spotrebou. Organizmus si stráži túto rovnováhu mechanizmami spätnej väzby. Tie v období, keď je prísun energie nedostačujúci, podnecujú chuť do jedla a šetrenie energie, a naopak, keď jej je nadbytok, navodzujú pocit… pokračuj

Mýty o chudnutí

Obezita a nadváha podstatne zhoršujú zdravie a kvalitu biologického a sociálneho života ľudí. Preto medzi ľuďmi, na internete aj v literatúre, a občas aj vo vedeckej sfére, nájdeme veľa receptov na chudnutie. O tom, ktoré z nich treba brať s rezervou a prečo, sme sa… pokračuj

Mäsožraví hominidi

Niektoré štúdie naznačujú, že neandertálci boli vegetariáni, podľa iných výskumov sa zdá, akoby nekonzumovali takmer nič iné ako mäso. Vedci analýzou izotopov zinku na zube (stoličke) patriacej jedincovi tohto druhu zistili, že neandertálci z lokality Gabasa v Španielsku boli zrejme mäsožraví. Takáto analýza bola pri… pokračuj

Presviedčaním proti soli

Podľa výskumníkov z Kentuckej univerzity v americkom Lexingtone je možné zvýšiť pôžitok ľudí z neslanej diéty intervenciou na prispôsobenie chuti. Jednou z hlavných prekážok pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom soli je, že ľuďom nechutí, uviedla profesorka Misook Chungová. Naša pilotná štúdia na pacientoch s… pokračuj

Obľúbené cereálie

Podľa novej štúdie ľudia žijúci pozdĺž Dunaja v juhovýchodnej Európe pred približne 11 500 rokmi nikdy nezasadili žiadnu plodinu, ale napriek tomu položili základy pre rozvoj poľnohospodárstva v tomto regióne približne o 3 000 rokov neskôr. Archeologička Emanuela Cristianiová z rímskej univerzity Sapienza a jej… pokračuj

Načo nám je nutričné skóre?

Prevencia chronických chorôb si vyžaduje okrem iného aj dodržiavanie zásad zdravej výživy. Aby sa ľudia mohli zodpovedne rozhodovať pri nakupovaní zdravých potravín, potrebujú sa vedieť zorientovať a mať k dispozícii objektívne a zrozumiteľné informácie. Čo im môže pomôcť? Systém Nutri-Score bol vyvinutý práve preto, aby… pokračuj

Tuky z prežúvavcov

S blížiacimi sa Vianocami stúpa nielen nákupná horúčka a počet všakovakých receptov, ale aj varovania pred nezdravým stravovaním. Medzi často spomínané nebezpečenstvá v potravinách sa radia aj transmastné kyseliny. Čo sú zač? Tuk je prirodzenou súčasťou potravín, ktoré denne konzumujeme. Niektoré ho obsahujú viac, iné… pokračuj

Vegetarián-záchranca

Podľa vedcov z Kalifornskej univerzity v Irvine (UCI), ktorí študujú genóm nezvyčajnej ryby Cebidichthys violaceus, ponúka táto ryba, nazývaná aj opičí úhor, nové možnosti získavania bielkovín z potravy. Ryba má kyslý žalúdok, tenké a hrubé črevo a jej tráviaca sústava je podobná ľudskej. Opičí úhor patrí medzi… pokračuj

Zradná fruktóza

Vedecký tím z Lekárskej fakulty Harvardovej univerzity zistil, že vysoké hladiny fruktózy – ale nie glukózy – v strave s vysokým obsahom tukov spomaľujú až zastavujú schopnosť pečene správne metabolizovať tuk. Vedci v sérii štúdií na zvieratách porovnávali účinky na metabolizmus pri šiestich rôznych diétach,… pokračuj

Ovsené zdravie na tanieri

Ovos sa kedysi považoval za potravinu chudobných. No aj vďaka nemu ľudia prežili ťažšie obdobia. V súčasnosti prežíva veľký návrat a vracia sa aj do každodenného jedálneho lístka. Ovos siaty (Avena sativa L.) je stará plodina. Prvé dôkazy o jeho výskyte siahajú do bronzovej doby.… pokračuj