Nedávna domestikácia

Vedci dlho diskutujú o tom, kde a kedy sa objavili kury domáce (Gallus gallus domesticus). Podľa rôznych odhadov sa tak mohlo stať pred 4 000 až 10 500 rokmi. Genetická štúdia z roku 2020 upresnila, že kury boli domestikované z tzv. červenej džungľovej hydiny juhovýchodnej Ázie, nedokázala však špecifikovať obdobie.

Foto Pixabay

Zooarcheológ Joris Peters z Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove a jeho kolegovia tvrdia, že domestikácia sa začala prekvapivo nedávno – iba pred 3 500 rokmi. Najstaršie známe nálezy kurčiat pochádzajú z obdobia 1650 až 1250 pred n. l. z Ban Non Wat, lokality známej pestovaním suchej ryže v Thajsku. Suchá ryža sa pestuje na pôde, ktorú zavlažujú iba dažde, a nie na zaplavených poliach. To priťahovalo divých predkov súčasných kúr, ktorí sa začali živiť ryžovými zrnami a tento dlhodobý zvyk odštartoval proces domestikácie. Chov kúr sa potom šíril spolu s pestovaním ryže. Kury však neboli od začiatku potravou, ľudia ich dlho chovali ako exotické a uctievané tvory.
Do Európy sa hydina dostala asi pred 2 800 rokmi a pod konzumáciu kúr a vajec sa podpísal až rozmach Rímskej ríše pred približne 2 000 rokmi. Podľa archeologičky Julie Bestovej z Cardiffskej univerzity vo Walese sa v Anglicku začali kury pravidelne konzumovať až pred 1 700 rokmi, takže medzi ich objavením sa v Anglicku a ich zaradením na jedálny lístok uplynulo 700 až 800 rokov.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 9/2022. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.
Komentáre