Mäsoryža pre gurmánov

Nový laboratórne vypestovaný mäsový výrobok spája ryžové zrná s kravskými bunkami. Ryža funguje ako lešenie, na ktorom rastú tukové alebo svalové bunky. Spolu vytvárajú ryžovo-mäsový hybrid, ktorý sa varí v pare na ružovohnedú kašu. Chuť je lahodná, orechová a trochu sladká, objasňuje chemická inžinierka Sohyeon… pokračuj

Ryža z Marsu

Marťanská zemina môže obsahovať všetky potrebné živiny na pestovanie ryže, jednej z najdôležitejších potravín ľudstva, tvrdí planetárny vedec Abhilash Ramachandran z Arkansaskej univerzity vo Fayetteville. Rastlina však bude potrebovať trochu pomoci, aby prežila uprostred perchlorátu, chemickej látky, ktorá môže byť pre rastliny toxická a bola… pokračuj

Ryžová genetika

Vedci zvýšili výnosy čínskej odrody ryže až o 40 %, keď do nej vložili druhú kópiu jedného z jej vlastných génov. Táto zmena jej pomáha absorbovať viac hnojív, zrýchľuje fotosyntézu a kvitnutie. Biotechnológovia už roky márne hľadajú jednotlivé gény, ktoré zvyšujú výnos plodín. V poslednom… pokračuj

Nedávna domestikácia

Vedci dlho diskutujú o tom, kde a kedy sa objavili kury domáce (Gallus gallus domesticus). Podľa rôznych odhadov sa tak mohlo stať pred 4 000 až 10 500 rokmi. Genetická štúdia z roku 2020 upresnila, že kury boli domestikované z tzv. červenej džungľovej hydiny juhovýchodnej… pokračuj

Kto nakŕmi ľudstvo

Súťaž BARS je vedecká súťaž pre študentov stredných škôl z celého Slovenska. Ide o expedičné projekty pod záštitou UNESCO, ktoré Slovenská akadémia vied spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR organizuje už od roku 1993. Víťazný tím minuloročnej súťaže bude mať v lete… pokračuj