Orbitálna fermentácia

Vedci po prvýkrát pripravili vo vesmíre fermentované jedlo, japonskú pastu miso. Astronauti zvyčajne jedia mrazom sušené potraviny bez väčšiny mikróbov, pripomína Maggie Coblentzová z Iniciatívy pre výskum vesmíru MIT. Fermentácia je spôsob, ako využiť mikróby, ktoré budú uchovávať potraviny a zvýrazňovať ich chuť.

Kašovité jedlo hnedej farby na drevenej lyžici
Miso, foto istockphoto.com/kuppa_rock

Miso vybrali pre jeho pevnú štruktúru a výraznú chuť. Josh Evans z Dánskej technickej univerzity v Kodani s kolegami skombinovali varené sójové bôby, soľ a fermentovanú ryžu nazývanú kōji, aby pripravili kilogram zmesi, z ktorej si tretinu ponechali. Zvyšok putoval k M. Coblentzovej do Massachusetts, ktorá svoju časť rozdelila a jednu tretinu celkovej zmesi poslala na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po 30 dňoch fermentácie na každom mieste analyzovali mikrobiálne a chemické zloženie a chuťový profil jednotlivých dávok.
Štrnásť degustátorov uviedlo, že vesmírne miso má orechovejšiu a praženejšiu chuť ako pozemské. Tieto chute sú spojené so zlúčeninami nazývanými pyrazíny. Vesmírne miso ich obsahovalo viac, pretože vyššia teplota na palube ISS urýchlila fermentáciu. Vo všetkých vzorkách našli podobné mikróby, hoci v hube, ktorá fermentovala kōji na ISS, sa objavilo viac genetických mutácií pravdepodobne v dôsledku väčšieho vystavenia žiareniu vo vesmíre.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2025. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.